img

Мистериозен тътен под земята хвърли сеизмолозите в шок

/
/
/
1125 Views

Учените по цял свят са объркани заради засечен в продължение на 20 минути тътен и мистериозни сеизмични вълни. Това е станало сутринта на 11 ноември близо до архипелага Майот – група от френски острови в Индийския океан между Мадагаскар и Мозамбик.

До момента никой не знае дали сеизмичните вълни са предизвикани от вулканична дейност или удар от метеорит. Но сеизмолозите по света – от Нова Зеландия до Канада, дори и в Хавай, са ги засекли.

 Мистериозен тътен под земята хвърли сеизмолозите в шок

Горан Екстром, сеизмолог в университета в Колумбия заявява: „Не мисля, че съм виждал досега нещо такова. Причината е твърде екзотична”. И признава, че тези сеизмични вълни са твърде необичайни.

През последните дни геолозите обсъждат изненадващите вълни с много ниска честота в Туитър. Първият, който забелязва случилото се, е основателят на Бюлетина на земетресенията във Великобритания.

Скоро към него се присъединяват и други сеизмолози, които предполагат, че епицентърът е източно от архипелага Майот. Но въпреки че точната локация е идентифицирана, причината остава мистерия.

Обсъждат се няколко възможности, подкрепени от факта, че въпреки че сеизмичните станции засичат вълните, няма земетресение тази сутрин. Ниската честота на вълните е изключително интересна за сеизмолозите.

 Мистериозен тътен под земята хвърли сеизмолозите в шок

Обикновено резултат от земетресенията са мощни, компресирани вълни, известни като „първични“ или P-вълни. Те са последвани от вторични, или S-вълни, които не са толкова компресирани и се движат. Но и двата типа имат висока честота.

Нискочестотните, повърхностни вълни, подобни на тези, засечени от Майот, са последни. Заради ниската си честота те могат да прекосят планетата няколко пъти.

Но мистериозният нискочестотен тътен на 11 ноември не е предшестван нито от Р-вълни, нито от S-вълни, категорични са сеизмолозите.

Те продължават да изследват причината за него. До момента най-достоверното предположение сред експертите е т.нар. „сеизмичен рояк“ – събитие, което включва много земетресения, ставащи едно след друго. Но трусовете, засечени в Майот през последните 18 месеца, са твърде слаби и отслабват все повече през последните месеци.

Източник: www.marica.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook