img

Мирослав Найденов: Румънски туристи носят африканската чума

/
/
/
169 Views

Румънските туристи могат да се превърнат в преносители на африканска чума, научи ТРГ.

Това предупреди бившият земеделски министър д-р Мирослав Найденов. Тираджиите, които спират в Северната ни съседка за почивка, също, допълва той.

Африканската чума е вирусно заболяване, от което умират свинете, но не и хората, обръща внимание специалистът. Единственото средство да се спре разпространението му е евтаназията. Българските животновъди се съпротивляват срещу тази мярка, затова и умъртвените животни са едва 49.

Ако опасният вирус попадне в промишлените свинекомплекси, то те трябва да затворят временно врати. Вносът при това положение е неизбежен. Качеството на дошлите отвън прасета няма да е същото като българското, предупреждава д-р Найденов.

Най-много свине се гледат в Северна България, затова рискът да бъдат заразени с африканска чума е огромен. В Румъния ни съседка щетите от опасното заболяване са над 2 милиарда. В Русия пък, откъдето е тръгнала заразата, цели региони са останали без прасета.

Д-р Найденов предупреждава стопаните на домашни прасета в Северна България да не ги колят, а да позволят да бъдат евтаназирани. Африканската чума може да не е толкова опасна за хората, но трихинелозата, която грухчовците често носят, може да причини смърт.

lupa.bg

Коментирай чрез Фейсбук
loading...

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!