img

Милиардерът Келнер май все пак ще купи Би Ти Ви: PPF е единственият кандидат за медийната група, преговорите вървят от март

/
/
/
294 Views

Петр Келнер, най-богатият чех, е все по-близо до закупуването на българската Би Ти Ви, научи trg. В България Келнер вече притежава телекомуникационната компания „Теленор България“, но не успя да спечели битката за покупката на „Нова броудкастинг груп“.

Инвестиционната група на чешкия милиардер Петр Келнер – PPF, е останала единствен кандидат за придобиването на активите на Broadcaster Central European Media Enterprises (CME), сред които е и българската „bTV Media Group“. Това се посочва в статия на агенцията, където е уточнено, че пазарът очаква новини за продажбата на CME от мажоритарния й собственик – американския гигант AT&T.

На финала на търга за активите на CME конкурент на Келнер е била американската компания Discovery. Щатското дружество обаче явно вече не интересува от сделката. Чуждестранни издания поясняват, че преговори между PPF и CME се водят от месец март. Също така споразумението за активите на Central European Media Enterprises е трябвало да бъде подписано още през юли или август, но се е стигнало до забавяне – вероятно поради спор около цената.

В рамките на сделката CME се опитва да продаде всичките си активи в региона на Централна и Източна Европа.

През юли 2018 г. инвестиционното дружество PPF на Петр Келнер придоби „Теленор България“. Тогава PPF плати на норвежката Telenor общо 2.75 млрд. евро за бизнеса у нас, в Сърбия, Черна гора и в Унгария.

Петр Келнер бе и сред кандидатите в наддаването за активите на „Нова броудкастинг груп“. PPF сключи споразумение с предишния собственик на NOVA телевизия, но не получи съответното надзорно одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. В крайна сметка „Нова броудкастинг груп“ бе придобита от братята Кирил и Георги Домусчиеви за сумата от 185 млн. евро.

Приходите на bTV Media Group за 2018 г. са в размер на 84.6 млн. долара, което е с 5.3% повече в сравнение с година по-рано. От тях 58.4 млн. долара са приходи от телевизионни реклами, което е с 5.4% повече, а 21 млн. долара от абонаменти и такси за разпространение на съдържание. В портфолиото на групата влизат телевизионните канали bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring.bg.

Лупа

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook