img

Медсестри се барикадираха в Министерството на здравеопазването: Протестиращите отново поискаха основна промяна на здравния модел

/
/
/
451 Views

Няколко медицински сестри, които се срещнаха със здравния министър Кирил Ананиев, отказват да напуснат сградата на ресорното му министерството, научи trg.

Срещата между двете страни започна в 11.30 часа и въпреки че отдавна завърши, сестрите отказват да си тръгнат, докато не бъдат предприети конкретни действия за удовлетворяване на исканията им.

По-рано днес част от протестиращите медицински сестри блокираха движението в центъра на столицата на пл. „Света неделя“ пред министерството на здравеопазването.

Една от барикадиралите се медицинските сестри обясни, че те отказват да напуснат, защото „институцията носи отговорност за положението, в което се намира здравеопазването в момента“.

„Заявяваме, че ще останем там, докато не започне реално разрешаване на проблемите“, посочи тя.

Пред сградата на министерството продължават да протестират техни колеги. Те обясниха, че на срещата с министъра не са постигнати никакви конкретни договорености за промяна на финансирането на системата.

Медицинските сестри протестират от март насам с искане за основна заплата от поне две минимални заплати за страната или 1120 лева. Те настояват болниците вече да не са търговски дружества, тъй като сегашният модел на финансиране е порочен.

„Искаме основна промяна, откъдето ще се качат и заплатите ни, което не е за пренебрегване. Сега заплатите ни зависят от броя на преминалите пациенти, трябва да се молим за колкото се може по-болни хора, заяви Елена Якшева, медицинска сестра, гр. Стара Загора.

Божена Георгиева от Свищов призна, че сестри с 20-годишен трудов стаж имат чисто на месец 630 лева, което е унизително.

„Ние искаме достойно заплащаме и искаме истински да отговаряме за живота на децата. Работя в две училища, защото няма достатъчно деца в училищата“, каза тя.

Относно новото обещание за 200 млн. лв. повече за системата за здравеопазване през 2020 г. коментарът на медицинската сестра Елена Тонева по-рано бе: „Те основно ще бъдат насочени за увеличаване на клиничните пътеки. Този механизъм те използват като оправдание, че по този начин ще увеличат заплатите на колегите в цялата страна. Ние не сме нормени работници и не искаме парите ни да се определят от брой преминали пациенти, т.е. от клинични пътеки.

Лупа

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook