img

Мечтата на шефа: Наказват ни три дни без пари, ако се разболеем

/
/
/
281 Views

Мечтата на работодателите да не плащат трите дни болнични на служителите си може и да се сбъдне, научи ТРГ.

„Дискутираме тази идея на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ)“, каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, цитиран от bTV.

„В края на седмицата АИКБ организира кръгла маса по тези въпроси. Проблемът е главно в това, че броят на дните на временна нетрудоспособност нараства”, коментира министърът и добави: „Знае се, че се злоупотребява от хора, които по-скоро се нуждаят от допълнителен платен отпуск, отколкото от лечение. Затова се търсят мерки, чрез които да се намали това ползване на болничния и ощетяване на бюджета, а от там на всички нас. Това мотивира търсенето на ефективни решения. Към момента не мога да кажа, че има такова“, каза Петков.

Преди време Бойко Борисов да заплаши с арести лекарите, за които бъде установено, че издават фалшиви болнични. Премиерът цитира данни, че за цялата 2018 г. са били отпуснати 2 млн. болнични, докато през тази година само до края на месец юни броят им е бил 3.5 млн. лв. „Няма да е приятно да арестуваме лекари, затова предупреждавам да спрат с неоправданото раздаване на болнични“, заяви Борисов.

Работодатели искат първите три дни от болничния да не се изплащат от тях. Идеята е да се въведе период на изчакване от няколко дни, в който болничните да не се изплащат от никого. Според предложение на депутати, НОИ трябва да покрива целия период на боледуване на работника.

В момента първите три дни от болничните са за сметка на работодателите, а всички дни след това – за сметка на НОИ.

Източник: trafficnews

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook