img

Мъж доброволно стана просяк за 60 дни – ще се изумите колко успявал да заработва на ден!

/
/
/
2468 Views

Гледката на просещи хора на улицата не може да остане никого равнодушен. Сигурно и вие сте давали по левче-две на просяк и то неведнъж.

След тази история, обаче, най-вероятно ще се замислите, преди да пуснете стотинка в шапката на просяк следващия път.

Eд Стафорд от Великобритания е бивш капитан от британската армия, авантюрист и пътешественик. Той решава да направи тежък експеримент в рамките на снимките на документалния филм “ 60 дни на улицата “ за Channel 4.

Оставя съпругата си сина и уютния дом, и става бездомник във Великобритания за два месеца, разбра TRG. Трябвало да изкара през зимата без храна, пари и покрив и да разбере защо хората стават бездомници и как всъщност живеят.

мъж стана просяк

Ед, който към момента е на 43 години, решил да разбере всичко от личен опит и живеел на улиците в Лондон, Манчестър и Глазгоу.  Това съвсем не е първият екстремен експеримент за авантюриста. Преди време той успял да преодолее над 6, 4 хиляди километра, влизайки в книгата на рекордите Гинес като първият човек, извършил подобно пътешествие.

А по време на снимки за Discovery Ед живее 60 дни в изолация на остров Олоруа – необитаемо място на Фиджи и то без храна, вода, дрехи или инструменти. 

Неочаквано за Ед, обаче, животът на бездомник се оказал доста доходоносен. За денонощие той успявал да събере от 100 до 200 лири – повече, отколкото средният служител в Лондон получавал в работата си.

Храна също не му липсвала – дарители безплатно раздавали на бездомните бургери и всякаква друга фастфуд, при това в количество повече от необходимото.

В Глазгоу, Ед преброил 26 доброволци, раздаващи храна, макар и бездомниците по същото време в същия район да били само двама. Единият дори се оплакал, че го прехранвали.

Равносметката: за 60 дни живот на улицата Ед наддал с пет килограма, макар и да очаквал, че ще гладува и ще отслабне. Но анализите на лекарите показали, че ако продължи да се храни със същата мазна храна, може да получи сърдечно заболяване.

По време на експеримента си Ед рискувал и решил да опита храната, която се изхвърляла в кофите за боклук. Дори намерил прясна салата, но все пак резултатът не бил добър – заедно със салатата открил и дъвки и смачкани салфетки.

просяк на улицата

Освен всичко друго, Ед трябвало понякога да се мие с вода от мивките в тоалетните на кафенетата или баровете.

Защото само там можел да се разсъблече напълно в затворената кабинка и да изчисти сърбящите от пот и мръсотия места.  Мислел си, че никой от бездомниците не нощува доброволно на студа, но на практика много бродяги предпочитали улицата като временно убежище. Например мъж успял за 20 минути да изпроси 20 лири за общежитие, но след това бързо ги изхарчил за наркотици.

Ед на практика не бил единственият сред тях неистински клошар.

Някои дори си имали собствени квартири, но излизали на улицата в търсене на лесен начин за заработка. Просели пари за подслон, а всъщност ги пропивали. Единият от тях, Дарън, му разказвал, че вечер успявал да измъкне от пияни англичани и по 300-400 лири, но най-често приключвал работа, след като натрупвал 100 лири.

Друг фалшив клошар получил жилище след излизането си от затвора и в началото дори искал да си намери работа, но предлаганите от работодателите 8 лири на час не го устройвали и затова избрал по-лесният начин за получаване на пари.

мъж стана просяк

И дори истинските бездомници, по думите на Ед, не се нуждаели толкова от парите, колкото от психологическа помощ и адаптация.

Затова той съветва всички да не им дават пари, а да опитват да помогнат по друг начин.

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook