img

Масово ядем сирене „от чешмата“ – откриха 86,95% вода в продукт на пазара!

/
/
/
499 Views

Един от най-купуваните основни продукти у нас, сиренето, неведнъж е било обект на внимание от страна на здравните власти и обикновените потребители, които с възмущение съобщават, че продуктът в магазините няма нищо общо със стандарта.

Сега от Българската асоциация „Активни потребители“ направиха мащабно проучване, тествайки 48 марки сирене . Оказа се, че при 35 от тях водното съдържание е над 60%, а от тях в 12 е дори над 70%!

„Нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Такъв проблем има от 10 години“, информират от асоциацията.

„Изразено в проценти, 73% от сирената са оводнени, а 25% са свръховоднени“, уточняват от „Активни потребители“. Рекордьор е продукт, който съдържа 86,95% вода. „Това е невиждана стойност в българската и световната практика“, възмущават се от асоциацията.

При евтините марки водата е повече, показва проверката на асоциацията. 

Логично е при по-евтините водата да е повече. При 34 евтини марки (с цена под 14 лева), оводнени са 29 (85%), а от тях 10 (29%) са с вода над 70%. При по-скъпите сирена оводнените са два пъти по-малко – общо 6 (43%), от тях 2 (14,3%) са свръховоднени.

Имитиращи продукти се предлагат като сирене, е другата установена практика при проучването на „Активни потребители“. Общо при 6 селектирани проби е определено съдържание на немлечни мазнини, съобщи Dariknews.

„Количеството на водата в сиренето е изключително важен показател, защото от него зависят биологичните и физико-химичните му свойства. Малка промяна в съдържанието на вода може да доведе до драстични изменения в качеството и безопасността“, категорични са от „Активни потребители“, като допълват:

„Нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат тези реакции и нарастват рисковете за потребителите.“

В сирената обикновено се развиват млечно-кисели бактерии и се потискат болестотворните такива. Промяната в съдържанието на водата измества равновесието между бактериите и позволява растежа на нетипичини за сиренето микроорганизми. Някои от тях може да са патогени, опасни за здравето на потребителите, уточняват от асоциацията, като допълват:

„За да се задържи водата в сиренето се използват редица химикали и ензими, всичките нетрадиционни за млечните продукти. Дори когато са разрешени за влагане в други храни, не е напълно ясно дали са подходящи за сирене“.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook