img

Мартин Димитров: Къде отидоха 2,5 млрд. лева?

/
/
/
214 Views

Мартин Димитров от „Демократична България” говори навръх неговия 42-и рожден ден по наболелите теми, свързани с коронавируса и влиянието му върху България, научи ТРГ.

Икономистът е бивш председател на СДС и народен представител в 40-ото, 41-ото и 43-ото Народно събрание.

– Г-н Димитров, първо честит рожден ден от екипа на Lupa.bg. Търся ви за коментар по повод икономическите и социални мерки на властта за ограничаване на коронавируса. Според вас дали реагирахме адекватно, предвид тоталния блокаж на икономиката, до който доведе извънредното положение?

– Проблемът е, че когато спре икономиката, виждате какво се случва – имаме над 60 000 безработни. Това, което трябваше да се направи, е на ниво ЕС да се раздвижат сектори като международният транспорт, за да тръгне движението на стоки. В противен случай безработицата ще продължава да расте.

– Движението на стоки все още продължава, тировете вървят.

– Продължава, но донякъде.

– Вътре в България обаче хората остават без работа, глобяват ни 300 лева за разходка в парка, но не и за бутане в хипермаркета, докато се запасяваме с тоалетна хартия.

– Няколко пъти вече възразявах за глобите. Също и тази мярка 60/40, за съжаление, има ограничено приложение, поне засега, и не дава кой знае какви резултати, защото като цяло не беше добре измислена. За самоосигуряващите се лица не виждам адекватни действия, а те са огромна част от икономиката. Затова смятам, че не беше добре обмислена цялата реакция на държавата.

– Ако вие бяхте част от управлението, какво бихте препоръчал да се направи веднага?

– Първото нещо е да поискам да се извадят парите от Българската банка за развитие (БРР) и да се дадат на търговските банки. Видяхте какво се случи с онези 75 млн. лева, като гледам, сделката няма и да бъде развалена. Това е първото, което бих направил – помощта за ликвидност към малкия бизнес, която е ключова, защото той фалира, тази помощ бих я насочил през търговските банки, а не през ББР.

– Това е икономическа мярка, а социална?

– Да се направи регистър на всички разходи. Имаме 2,5 млрд. от ЕС, никой не знае къде са парите. Трябва да има регистър къде отиват тия пари. Затова бих поискал регистър и ясни критерии за какво точно се харчат тия милиарди.

– Този регистър обаче да е достъпен до обществото.

– Разбира се, точно така. Правителството обяви пакет от 4 и нещо милиарда като помощ, ама, дето се вика, само европарите са толкова. Това създава огромни съмнения къде са тия пари и за какво се харчат.

лупа

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook