img

Македонска сеченица – царицата на домашните погачи! Мека като памук, вкусна като тутманик:

/
/
/
802 Views

Македонките са прочути майсторки на тестените изделия – питки, погачи, мекици… Всичко, излязло изпод умелите им ръце е пухкаво и адски вкусно.

За да ви убедим, че това не са само празни приказки, от TRG ви предлагаме популярната рецепта за Македонска сеченица – тамошната версия на нашия тутманик :

Продукти:

700 гр. брашно
25 гр. прясна мая
1 с.л. захар
2 ч.л. сол
1 бакпулвер
50 мл олио
200-300 мл газирана вода
200 гр. разтопено масло
150-200 гр. сирене

Приготвяне:

Замесете тесто от посочените продукти. Оставете го да си почине 10-15 минути, след което го разделете на малки топки.

Разточете топките на тънка кора, намажете всяка с разтопено масло (маргарин), поръсете с натрошено сирене и нарежете като слънце, оставяйки ненарязана средата. Сгънете „лъчите“ към центъра, така че да се оформи нещо като питка. Разточете втора кора, намажете с масло и поръсете със сирене. В средата сложете първата „питка“ и нарежете тестото около нея по същия начин.

кори за сеченица

разточена кора тесто

сеченица оформяне

След това прегънете нарязаните краища върху парчето тесто в средата.

Повторете по този начин, докато свършат всички топки тесто.

сеченица в тава

Оформената погача намажете с масло и оставете 15 минути да почине в тавата. Нарежете сеченицата на квадрати и намажете с разбито яйце.

сеченица в тава

Печете в загрята фурна на 200 градуса (180 градуса). Печете около 25 минути или до готовност.

сеченица в тава

македонска сеченица

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text