img

Лондон: Даден е ход на операция „Жълт чук“

/
/
/
1019 Views

Правителството на Великобритания одобри началото на операция „Жълтия чук“, научи trg. Припомняме, че този план е разработен като авариен в случай на „твърд“ Брекзит, без сделка.

Британските власти не са сигурни, че ЕС ще предостави на страната още едно забавяне на излизането от съюза, въпреки молбата на премиера Борис Джонсън до Доналд Туск за отлагане.

Ако това се случи на 31 октомври планът ще бъде приложен в сила и Великобритания ще напусне съюза без сделка. Това заяви канцлерът на херцогството на Ланкастър Майкъл Гоув.

Припомняме също, че при това положение е възможно да спрат доставките от Европа на храни, лекарства и пр. към Великобритания, тъй като ще има големи затруднения с транспорта по границите и на Острова ще избухнат безредици

„Това означава, че се подготвяме за излизане без сделка“, обясни още той.

Канцлерът подчерта, че Великобритания ще напусне Европейския съюз на 31 октомври във всеки случай. „Вчера депутатите гласуваха да забавят процеса на Brexit и да го затегнат.

Мисля, че в страната се вижда тежко настроение и желанието на премиера [Борис Джонсън] да изпълни обещанието е абсолютно. Съгласен съм с него по въпроса – трябва да си тръгнем преди края на 31 октомври“ , каза още той.

По-рано, на 19 октомври на спешно заседание на британския парламент, депутатите блокираха проекта на споразумение между Лондон и ЕС за излизане от Европейския съюз.

След това, под натиска на наскоро приетия закон, британският премиер Борис Джонсън изпрати няколко писма до шефа на Европейския съвет Доналд Туск – в първото той поиска отлагане на Brexit до края на януари 2020 г. (но не постави подпис върху писмото). Във второто той подчерта, че лично не одобрява това искане. Следващото гласуване на сделката с ЕС ще се проведе на 21 октомври.

Излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз (Brexit) е планирано за 31 октомври 2019 г. По-рано британският парламент прие закон, според който Джонсън, ако не е възможно да постигне споразумение за Brexit с ЕС до края на октомври, ще трябва да поиска от Брюксел тримесечна отсрочка. Премиерът обаче преди това предупреди, че по-скоро ще „умре в канавката“, отколкото да иска такива неща от ЕС.

През лятото на 2016 г. в Обединеното кралство се проведе референдум, на който гражданите се изказаха за излизането на страната от ЕС. Независимо от това, в продължение на три години правителството на страната не успя да организира излизане от Европейския съюз.

В тази връзка британският премиер Тереза ​​Мей през май хвърли оставката си. След това, на извънредни избори, начело на правителството застана бившият кмет на Лондон и бившият външен министър Борис Джонсън.

Източник: Блиц

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook