img

Лекарите най-често грешат диагнозата на тези болести

/
/
/
465 Views

Поставянето на правилна диагноза е едно от най-трудните неща в медицината, припомня trg.  В същото време, ако лекарят сгреши, животът на пациента може да приключи и заради нещо съвсем незначително.

Не се знае точно колко хора са диагностицирани с неправилна диагноза, но според изчисленията, около 40 до 80 000 смъртни случаи в американските болници всяка година са свързани с погрешна диагноза.

Експерти са направили проучване и са анализирали повече от 11 000 съобщени случая на неправилно лечение, за да установят кои състояния най-често се диагностицират погрешно.

„Има около 10 000 болести, всяка от които се проявява чрез различни симптоми, така че може да бъде малко обезсърчително като се замислим как да се справим с неправилна диагноза“, казва д-р Дейвид Нюман Тъкър, директор на Института за успешна диагностика.

„Голямата тройка“

Учените са открили, че броят на здравословните състояния, свързани с най-често срещаните диагностични грешки, е изненадващо малък.

Три различни заболявания са отговорни за най-сериозните грешки: инфекция, съдови проблеми и ракови заболявания.

Учените са проучили колко са сериозни и чести грешките и къде най-често се допускат.

Повече от 1/3 от грешките, които са причинили смърт или сериозни щети, са свързани с тумори. Неправилна диагностика при съдовите проблеми се среща в 22% от случаите, а 13,5% при инфекциите.

Учените са разделили „голямата тройка“ на 15 специфични състояния и на самия връх са ракът на белите дробове, инсултът и сепсисът. В списъка влизат също инфаркт, меланом, рак на простатата и гърдата.

„Тези резултати са помогнали за създаването на „карта“, за да можем по-лесно да разберем кои проблеми предстои да се решават в медицинската система“, заключава д-р Тъкър.

източник: zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook