img

Легенди и поверия за имела

/
/
/
491 Views

Още от древни времена имелът е считан за вълшебно растение, обвито в тайнствени истории. Поверията гласят, че то дарява живот и плодородие, използва се като антиотрова и силен афродизиак. Но от всички истории, разказвани за имела, една от най-красивите е свързана с Коледа и ние от ТРГ ще ви я разкажем сега.

Коледните традиции повеляват под рамката на вратата да слагаме клонка или венче от имел. По този начин всяка двойка, която мине под него, трябва да се целуне в знак на трайно приятелство или романтично чувство.

Според английските поверия целувката под имел има магически сили. Смятало се е, че ако момиче остане нецелунато в коледната вечер, то няма да се омъжи през предстоящата година. Нещо повече – ако клонката имел се запали по една или друга причина и изгори, двойките, които вече са се целунали под нея, никога няма да се оженят.

В Скандинавия пък белият имел бил считан за свещено растение и бил посветен на Слънчевия Бог Балдур, бог на мира. Бладур бил богът на светлината, пролетта, чистотата и красотата. Той бил синът на Фрига, норвежката богиня на любовта и брака. Балдур често бил спохождан от кошмари, че животът му е застрашен, припомня ни тази легенда.

За да го предпази, Фригга обикаляла всички богове и естествени природни сили като огън, въздух, земя и вода ги молила да й обещаят, че няма да сторят зло на сина й. Но забравила да говори и с имела, който смятала за прекалено незначителен, за да му отдава тази чест. Балдур имал един единствен враг – Локи – бог, за който се знаело, че върши злини срещу останалите богове. Когато Локи разбрал, че имелът е бил пренебрегнат, той наредил да бъде изстреляна стрела от имел в сърцето на Балдур.

Така Балдур бил убит, а майка му останала с разбито сърце и изплакала много сълзи. Сълзите й паднали върху имела и се превърнали в перлени плодове. Тъй като Фригга била обичана от останалите богове, нейните молби да му бъде върнат живота, се увенчали с успех. Тя била толкова щастлива, че вървяла надлъж и на шир по земята и целувала всички хора под белите перлени плодчета. Тогава казала, че имелът никога повече няма да бъде използван като оръжие и наредила всички, които седят под имел, да се целуват в обич и мир.

За имелът има много други легенди: в древни времена се е смятало за свещено растение, идващо от Рая и притежаващо мистични сили, защото расте без корени и не докосва земята. Смятало се, че имелът дава живот и предпазва от болести и смърт, насърчава любовта, носи щастие и късмет и установява мир.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook