img

Квартирата в Пловдив като в Лондон, вижте колко скочиха цените

/
/
/
288 Views

Цените на квартирите, разположени в близост до вузовете в Пловдив, отново тръгнаха нагоре, научи ТРГ.  

Малък апартамент с добро обзавеждане край Медицинския университет вече се наема на нива като в лондонската трета зона. Инвеститорите отдавна усетиха нишата и строят жилища за младежите от чужбина край университетите, но търсенето все още изпреварва предлагането. В резултат цената на апартамент под наем в топ локация с мебели и техника вече гони 1000 лева.

Със своите 6 държавни и 3 частни висши учебни заведения Пловдив се утвърди като притегателен център за младежи от цяла България. В същото време нараства броят на чуждите студенти от Гърция, Украйна, Молдова и бивши британски колонии в Азия. Близо 20 000 младежи ще пристигнат под тепетата в края на септември за старта на новата академична година. В същото време местата в студентските общежития са едва 4700 от тях.

Това, естествено, помпа цените на наемите. Според брокери през миналия септември са били сключени над 8000 сделки за наем само чрез посредничеството на агенциите. Очакванията са следващия месец този сегмент от имотния пазар да достигне нови рекорди в Пловдив – както като търсене, така и като цени.

Специалистите съветват всички младежи да започнат търсенето навреме, за да изпреварят пика на пазара. Големият наплив обикновено започва след почивните дни около 6 септември. Статистиката показва пък, че в края на август започва повишаване и на средните цени. Така например през миналата година средната цена за Пловдив за наем на квадратен метър жилищна площ в края на юни е била 2,98 евро/кв., докато към началото на септември увеличението е с цели 0,41 евро на квадрат, или близо 14% до 3,39 евро за квадрат. През предходната 2017 година ситуацията е била сходна – 2,73 евро/кв. в края на юни, които напливът на „новите пловдивчани“ помпа с 10,5%, или близо 0,29 евро отгоре към средата на септември. Очакванията тази есен са не само за повече сделки, но и за нова пикова стойност в цените на наетите жилища.

Според брокерите голяма част от собствениците, които имат апартаменти за отдаване под наем, умишлено задържат освободени през юни и юли имоти извън пазара. Антон Васев е брокер от три години в една от най-големите агенции под тепетата, която е ориентирана предимно към младите клиенти и сделките с имоти под наем. За „Марица“ той коментира, че подобна практика е напълно основателна. „Ако покупко-продажбата на имоти в Пловдив върви сравнително равномерно през годината, то при наемите ситуацията е различна. Собствениците вече знаят, че през септември настава истинска истерия. Така апартаменти, който в останалата част от годината вървят около 200 евро на месец, скачат до 220-240 евро, което на годишна база е буквално стойността на още един месечен наем“. Според Васев в тази част от годината често се случва един имот да излезе на пазара сутринта и до следобед вече да е нает.

И ако през миналата година средното увеличение за Пловдив е било 14%, то ситуацията е различна по квартали. Брокерите коментират, че младежите търсят имоти, които са едновременно в близост до университетите и до централната градска част. Един от най-предпочитаните райони е „Каменица“, където през миналата година увеличението е било едно от най-сериозните – цели 19%. Интересни квартали за „новите пловдивчани“ са също „Кършияка“, „Мараша“ и „Кючук Париж“, където увеличението в средната цена на квадрат е било все над 15%. Обратната тенденция се наблюдава през есента в Прослав, Коматево, „Източен“, както и по-крайните части на „Тракия“ и „Западен“.

Септемврийското увеличение в цените на наемите обаче засега не е устойчива тенденция. Още в средата на октомври голямата част от скока се стопява и до края на ноември практически пазарът се връща към нормалния си ход. Поглед по света показва, че всички градове, които са се обособили като университетски центрове и привличат младите хора, следват подобна тенденция. В белгийския град Лювен всяка година пристигат приблизително по 14 000 нови студенти, които преди началото на академичната година повишават с близо 20% цените на наетите имоти. В Болония пък местната администрация предлага данъчни облекчения за собствениците, които дават апартаменти под наем на студенти.

Източник: Марица

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook