img

Ковид ли? Над 30 хил. новозаболели от рак българи само за година, а телевизиите мълчат

/
/
/
1945 Views

На 4 февруари отбелязахме Световния ден за борба с рака, а цитираната в заглавието статистика показва, че проблемът с превенцията и лечението на онкологични заболявания у нас остава нерешен и често коства животът на хиляди българи.

Ситуацията се усложнява още повече заради пандемията от коронавирус, която затруднява здравната система като цяло, пише Дир.бг.

През последните две години COVID ни показа две неща в здравен аспект. Първо – голям процент от българите страдат от хронични болести и второ – болните имат лош контрол над заболяванията си.

В развитите страни скрининговите програми и профилактиката са държавна политика, докато у нас това съвсем не е така. Известно на всички е, че ранната диагностика на всяко заболяване е ключова за контрола и лечението. Това важи с пълна сила и за онкологичните заболявания.

Защо онкологичните заболявания могат да са толкова коварни?

Ракът не е едно заболяване. В него влизат близо 200 болести. Затова е и трудно да се изработи единен терапевтичен метод или ваксина. Съвременните терапии, базирани на разчитането на човешкия геном и персонализираната медицина увеличават сериозно преживяемостта при онкоболните в сравнение с допреди 20 години. През 1900 г. само 5% от болните с рак са имали 5-годишна преживяемост, докато днес тя достига до 80-90%.

Медицинската онкология е постигнала много в лечението на рака. Днес диагнози като карцином на гърдата, меланома, рак на шийката и тялото на матката, рак на щитовидната жлеза и карцином на простатата се лекуват с най-висока успеваемост. Благодарение на трансплантацията на хемопоетични стволови клетки онкологичните заболявания на кръвта също бележат изключителни резултати.

Има обаче видове рак, които са агресивни и при тях неблагоприятното развитие изпреварва ефекта от терапиите.

Това са рака на белия дроб, рака на стомаха, злокачествените тумори в мозъка, колоректалния карцином и рака на панкреаса. При тях ранната диагностика е от изключително значение.

Според данни на СЗО през 2020г. България е отчела над 36 000 случаи на новодиагностициран рак, а близо 20 000 не са успели да се преборят с него. При мъжете простатния и колоректален карцином, заедно с рака на белия дроб са най-често срещаните онкологични патологии, докато при жените ракът на гърдата е с два пъти по-голяма честота от рака на шийката и тялото на матката, последван от рака на белия дроб.

В смъртността обаче има съществена промяна на показателите: при мъжете най-голям е делът на белодробен рак, а при жените – на карцином на гърдата. Това, което прави впечатление е, че в репродуктивна възраст най-много смъртни случаи при мъжете има при рак на белия дроб, при злокачествени образования в мозъка и в централната нервна система, и при рак на панкреаса. При жените разпределението е: гърда, шийка на матката и бял дроб.

Педиатричната възраст е високорискова за онкологични заболявания на кръвта и централната нервна система. През 2020г. 32 деца са загубили живота си от левкемия, тумори в мозъка и лимфом. Новодиагностицираните случаи са 201.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook