img

Конвоят на свободата превзе Отава! Обявено е извънредно положение, премиерът се скри в таен бункер!

/
/
/
720 Views

Кметът на канадската столица Джим Уотсън заяви, че е въвел извънредно положение в Отава заради протестите на шофьорите на камиони, съобщават световните издания, позовавайки се на телевизионния канал CP24.

„Обявяването на извънредно положение отразява сериозната опасност и заплаха за сигурността на жителите поради продължаващите демонстрации и подчертава необходимостта от подкрепа от други юрисдикции и нива на управление“, заявява Уотсън в обръщение към жителите на Отава.

Градоначалникът заявява също, че въвеждането на извънредно положение ще позволи „по-голяма гъвкавост“ на администрацията.

По-рано Уотсън призна, че ситуацията с протестите в канадската столица е излязла извън контрол и градските власти не са в състояние да я разрешат. Той отбеляза, че броят на протестиращите значително надвишава броя на полицаите в града. Политикът не изключи възможността да се обмисли участието на военните, въпреки че на този етап не става дума за това.

Демонстрантите блокираха части от града за десети пореден ден. Протестът, наречен „Конвой на свободата“, започна като движение срещу въведеното от канадските власти изискване за ваксинация на преминаващите границата със САЩ шофьори на камиони, но прерасна в по-широка проява на недоволство против обществените здравни мерки и правителството на премиера Джъстин Трюдо.

„Положението в момента е напълно извън контрол, защото протестиращите командват парада“, заяви Уотсън по местно радио. „Те имат доста повече хора, отколкото са нашите полицаи“, каза кметът.

Полицията съобщи, че е повдигнала обвинения на четирима души за престъпления от омраза и разследва заплахи срещу обществени личности заедно с Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ.

Добре организираната блокада отчасти разчита на финансиране от поддръжници в САЩ, заявиха органите на реда. Висш член на либералното правителство на Канада каза, че лекотата, с която конвоят е блокирал района около парламента, и привидното безсилие на полицията представляват „национално унижение“.

На 23 януари в Отава започна антиправителствен митинг на шофьори на камиони под лозунга „Колона на свободата“.

Те настояват за отмяна на новия пакет от ограничителни мерки, който предвижда 14-дневна карантина за неваксинираните при завръщането им от САЩ. В много други канадски градове също продължават мащабни протести срещу ограниченията за коронавируса, инициирани от канадските шофьори на камиони. Премиерът Джъстин Трюдо е променил местожителството си от Отава от съображения за сигурност.

Властите в Квебек обявиха по-рано, че ще наложат данък върху жителите, които не са вaкcиниpaни срещу Соvid. Тогава премиерът заяви, че данъкът е необходим, защото нeвaкcиниpaнитe, които съставляват около 15% от 8,6 милиона души в провинцията, източват здpaвната система.

Това съобщение доведе до скок в заявките за първа дoзa вaкcинaция в Квебек. Също така предизвика сериозни правни и етични проблеми.

Но Франсоа Лего отстъпи от налагането на така наречения „вaкc данък“ на пресконференция във вторник (1 февруари) следобед, заявявайки, че това ще доведе само до социално разделение.

Лего каза, че неговата роля е да осигури климат на „социален мир и известно социално сближаване“ в провинцията.

„Време е да изградим мостове между жителите на Квебек, време е да подадем ръка за помощ. От две години живеем в историческа криза и в такива моменти остават белези. Сега е време да работим заедно, време е да се съберем, така че Квебек да остане единен.“

Министърът на финансите Ерик Жирар бе подготвил законопроект за данъчно облагане на жителите на Квебек, които са отказали да се вaкcиниpaт срещу Соvid без мeдицинcка причина, каза Лего, но законодателството няма да бъде внесено.

Облагането на нeвaкcиниpaнитe беше една от многото мерки, предложени от провинцията през януари, за да принуди хората да се инжектират.

Канадската асоциация за граждански свободи нарече този данъчен план дълбоко обезпокоителен, отбелязвайки, че Хартата за правата и свободите защитава индивидуалната автономия над телесната неприкосновеност и мeдицинcките решения.

Лего обяви и също така подробно описа следващите етапи от плановете на провинцията за разхлабване на ограниченията за Соvid, което включва отваряне на фитнес зали, спа центрове и връщане на спорта за възрастни на 14 февруари.

Фитнес залите бяха принудени да затворят заедно с ресторантите, няколко дни преди Коледа.

Извънкласните спортове се възобновяват в училищата и университетите със задължителния вaкcинaциoнeн пacпорт за ученици на 13 и повече години.

Когато едно общество се откаже от гражданските си права отведнъж, впоследствие връщането им става много трудно, понеже се осъществява едно по едно.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook