img

Кои фактори определят различните цени за авточасти

/
/
/
863 Views

Цените на авточастите могат да варират в големи диапазони в зависимост от цял комплекс от причини и условия. Търсенето на авточасти е относително постоянно през цялата година и това допълнително стабилизира техните цени, прави ги прогнозируеми и без особено резки скокове. Това е и едно от причините за острата конкуренция в бранша, независимо от марката автомобил, неговата възраст или вида на авточастите.

Произходът на авточастите е основен индикатор за тяхната цена. Ако авточаста е оригинална т.е. е произведена е от производителя на марката автомобил за която е предназначена, то нейната цена е най-висока. Когато държавата на произхода е тази, която стои зад автомобилната марка, то цената също е висока.
През последните години това се практикува все по-рядко защото производителите изнасят производството си, често пъти и в страни, които нямат никакви традиции в това отношение. Показателен пример за това е България, където през последните десетина години много фирми започнаха да произвеждат авточасти, които се пласират на световния пазар на значително по-ниски цени от оригиналните. За това влияе не толкова качеството на съответната авточаст, колкото по-евтината работна ръка и логистиката, по-ниските данъци и по-евтините суровини и материали, които се влагат в тях.

Цената на авточастите намалява значително, ако те са втора употреба. Българските механици и водачи често прибягват до авточасти втора употреба защото те са значително по-евтини и често вършан една и съща работа с новите части, въпреки, че животът на авточастите втора ръка е значително по-кратък. Тук много зависи от това за какво ще служи конкретната авточаст. Цената на един радиатор или картер втора употреба например може да бъде многократно по-ниска в сравнение с част от електронната система на автомобила. Затова понякога няма значение дали авточастите ще са нови или използвани. Разликата в цената няма да е много голяма.

Цената на авточастите за по-рядкосрещаните автомобили е доста по-висока в сравнение с масовите коли. Те се намират по-трудно и възможността за смяна е сравнително ограничена. Често, ако марката автомобил е по-малко известна, цените на авточастите за нея са или много високи – когато може да се намери само нова оригинална авточаст, или много ниски, когато е възможно да се открие само много стара или амортизирана част.

Това е и една от причините водачите да избират популярни марки автомобили, за които лесно и бързо се намират авточасти на нормални цени. Това важи в пълна степен за по-старите автомобили, на които се налага да се правят почти постоянни ремонти. В този случай, за да се спестят средства се избират авточасти на ниски цени, независимо от състоянието им. Това са най-често части втора употреба, които се търсят по автоборси, автоморти или в интернет магазини за авточасти. Въпреки, че за тях не се получава никаква гаранция и те се използват за сравнително кратко време, автомобилистите ги предпочитат, когато колата им е на възраст над 10 – 15 години. Логиката е, че всяка инвестиция в стара кола е нежелателна, особено, когато става въпрос за оригинална авточаст на висока цена.

Старият автопарк обикновено не се съобразява с качеството на авточастите. Там ръководно значение има цената. Ето защо повечето търговци от бранша се ориентират към авточасти втора ръка, на ниска цена, които се предлагат най-често в автоморги. Там могат да се избират авточасти на тежкокатастрофирали автомобили, които не подлежат на ремонт. По този начин купувачът може да се увери, че частта е точно търсената от него и лично може да се убеди в състоянието и.
Цената на оригиналните авточасти, които се предлагат в специализираните сервизи по марки е висока и се предпочита от собствениците на скъпи и нови коли, където е необходимо частта да е оригинална, но и висококачествена. По този начин се гарантира, че работата на автомобила няма да се повлияе от ремонта и смяната на часта.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook