img

Кога пръцкането се оказва сериозен проблем и какви мерки да вземем

/
/
/
353 Views

Изпускането на газове е нещо нормално. 

Някои хора пръцкат повече от други и това също е нормално. Оказва се, че средно човек изпуска газове от 5 до 15 пъти на ден, но, ако забележите голяма промяна или пък пръцкането започва да се отразява на живота ви, има неща, които можете да направите.

Топ медицински експерти разкриха основните виновници за изпускането на газове повече от обикновено и как да разберем дали това показва нещо по-сериозно, научи trg.

Газирани напитки

Газираните течности могат да бъдат основен принос, заедно с дъвката и пиенето през сламка, които водят до задържане на въздух в дебелото черво, допринасяйки за 50% от прекомерните газове.

Д-р Сара Джарвис, личен лекар и клиничен директор на Patient.info, казва, че газираните напитки, използването на сламки, стреса, яденето бързо или по време на разговор могат да ни накарат да се изпукаме повече от обикновено.

Възпалително заболяване на червата

Д-р Даниел Аткинсън, лидер на клиничните практики в treate.com, казва, че пръцкането може да е признак на възпалително заболяване на червата (IBD), което има тенденция да се отнася до болестта на Крон или язвен колит.

Симптомите включват болка или подуване на стомаха, умора и повтаряща се диария, които са склонни да идват и да се появяват при възпаления.

Зеленчуци

Салатата е полезна, но може да ви накара да се изпускате повече от обикновено.

Зелето, кълновете и броколите съдържат въглехидрати, които затрудняват храносмилането, оставяйки ги да стоят по-дълго в стомаха, произвеждайки газове.

Д-р Джарвис казва: „Всички знаят, че определени храни ни правят по-податливи на пръцкане. Това са така наречените зеленчуци „брасика“ брюкселско зеле, зеле, броколи – както и лук, череши и сливи, както и храни с високо съдържание на разтворими фибри като печен боб, грах и леща.“

Синдром на раздразненото черво

Известно още като IBS, състоянието се отразява на храносмилателната система и може да бъде много неудобно.

Симптомите включват стомашни спазми, подуване на корема и запек.

Д-р Аткинсън казва, че въпреки че състоянието е трае през целия живот, то може да се управлява чрез промени в начина на живот като упражнения, намаляване на приема на пикантна храна и избягване на трудно усвоима храна като боб и броколи.

Преработени храни

Бързата храна като бургери и пица може да е полезна за вкусовите ви рецептори, но тя не благоприятстват баланса на здравите бактерии в червата.

Яденето на много преработени храни и пропускането на плодове и зеленчуци може да балансира нивата на бактериите в червата, което води до повече газове.

Целиакия

Ако изпускате газове по-често, отколкото смятате, и това трае дълго, д-р Аткинсън предполага, че може да имате болестта целиакия. Други симптоми включват запек, коремна болка и лошо храносмилане.

Медикът казва, че болестта може да бъде „много болезнена“ и се предизвиква от консумацията на глутен, който се намира в храни като тестени изделия, зърнени храни и хляб.

Той добавя: „Избирането на безглутенови алтернативи ще помогне за овладяване на симптомите на заболяването“.

zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook