img

Кое е общото между алкохола и дълголетието

/
/
/
436 Views

Привържениците на здравословния начин на живот не се уморяват да повтарят: пълното отхвърляне на алкохола укрепва здравето и насърчава дълголетието. Но наистина ли е така?

Не толкова отдавна група учени от Харвардския университет, заедно с изследователи от Чикаго, Швейцария, Китай и Холандия, откриха, че умерената консумация на алкохол е по-полезна от пълното отхвърляне на алкохола.

Експерти направили проучване сред 100 души между 30 и 75-годишна възраст, научи trg.

Учените изследваха процентите им за сърдечни заболявания, рак и диабет. Освен това бяха взети предвид пет характеристики на начина на живот: тютюнопушене, индекс на телесна маса, физическа активност, хранителни навици и употреба на алкохол.

В резултат на това се оказа, че хората, които консумират умерени количества алкохол, са по-малко склонни да страдат от сърдечно-съдови заболявания и диабет. Освен това в някои случаи алкохолът подобрява когнитивната функция.

Хората, които от време на време си позволяват алкохол, но не пушат, ядат правилно, спортуват живеят средно с 10 години по-дълго от хората, които страдат от хронични заболявания, но не пият алкохол.

Що се отнася до нормата, според лекарите, за да поддържате здравето си, трябва да пиете не повече от чаша алкохол веднъж на ден 3-5 пъти седмично.

zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook