img

КНСБ предлага максимална пенсия 1350 лв., вижте кога

/
/
/
342 Views

Максималният размер на пенсиите за осигурителен стаж и възраст трябва да се увеличава, така че все повече хора, чиито пенсии са ограничени от „тавана“, да получат действителния размер на техните пенсии.

Това посочват от КНСБ в своя позиция, научи trg.

В контекста на Бюджет 2020 г. Синдикатът настоява за увеличение на максималната пенсия, независимо че равнището на максималния осигурителен доход няма да расте.

За да се постигне ръст на максималната пенсия, КНСБ предлага догодина размерът й да се определи на база 45% от максималния осигурителен доход от 3000 лева. Това означава от 1 юли най-високата пенсия в страната да се установи на ниво от 1350 лв., уточняват от Синдиката.

По данни на КНСБ предложението ще обхване 40 500 души, сред които близо 28 000 човека, на които в момента действителният размер на пенсията е „отрязан“ от тавана. Ако предложението на КНСБ се приеме, почти половината от тези 28 000 души ще получават действителния размер на пенсиите си.

От Синдиката изтъкват, че са необходими допълнителни под 28 млн. лв., за да бъде осъществено искането им. Според експертите на Конфедерацията в планираните приходи има достатъчно резерви, така че синдикалните предложения да се реализират.

Източник: Марица

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook