img

КАТ вади на пътя нови супер дрегери, край на шашмата с отказ от кръвна проба!

/
/
/
513 Views

Нови супердрегери ще засичат колко пияни са шофьорите, които не искат да дадат кръв заради страх от игли.

Това става ясно от публикувана на сайта на Министерството на вътрешните работи обществена поръчка за закупуване на 100 от т.нар. „доказателствени анализатори“, пише „Телеграф“. В момента у нас има 130 такива машини, като се очаква новозакупените да са по-модерни.

По закон употребата на алкохол се доказва с кръвно изследване, след като дрегер за алкохол или тестът за дрога е дал положителен резултат. Шофьорите обаче имат право да откажат да дадат кръв, например ако ги е страх от игли. За тези шофьори от септември 2017 г. съществува възможността да се изследват в районно управление с доказателствен анализатор.

Изследването се провежда от полицай, преминал обучение. Правят се две проби, а крайният резултат се добива средноаритметично. По същия начин ще се процедира и с новите по-модерни анализатори, които от МВР се канят да купят.

Те ще могат да разпознават остатъчен алкохол в устната кухина и горните дихателни пътища, което е невъзможно за дрегерите, с които катаджиите работят на пътя.

„По този начин няма как шофьор, ползвал вода за уста например, да излезе пиян на пътя“, увериха от Пътна полиция. Всеки от стоте апарата ще може да засича наличие на алкохол в кръвта от 0 до 6 промила. От МВР ще имат задача да съхраняват анализаторите при температура от 20 до 40 градуса по Целзий, но в същото време машините ще могат да функционират правилно при температура от 0 до 40 градуса по Целзий.

Обществената поръчка за закупуване на модерни дрегери е била открита в края на февруари и до шест месеца се очаква уредите да бъдат закупени и да започнат да функционират. Прогнозно те ще струват 1 666 666 лева.

Източник: auto.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук
loading...

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!