img

Каква е разликата между евтините и скъпите наргилета?

/
/
/
435 Views

Изобилието от наргилета с различни дизайни, от различни производители и съответно на различни цени е невероятно. Вече сме говорели за това, как да изберете добро наргиле. Сега е моментът да разберете, по какво се различават евтините наргилета от скъпите.

Каква е разликата между евтините наргилета и скъпите – вижте тези разлики

Днес решихме да поговорим за разликата между евтини и скъпи наргилета в малък списъчен формат. Ето, защо избрахме да сравнихме наргилета от двете категории, според най-важните критерии. Сега ще обсъдим актуален въпрос и ще разберем основните разлики между евтините и скъпите наргилета. Ще научите, какво оказва влияние, върху цената на наргилето и ще видите ясно разликата между двата сегмента.

Преди това, нека отбележим, че в контекста на тази статия изразът „евтино наргиле“ не е равносилен на „лошо наргиле“. Говорим за нискокачествени наргилета, сглобени от опасни материали и следователно с изключително ниска цена.

По същия начин „скъпо наргиле“ не означава „най-добро“. За всичко това ще узнаете малко по-късно.

Каква е разликата между скъпо наргиле и евтино?

Скъпите наргилета са изработени от висококачествена, първокласна стомана. Има наргилета от стъкло, наподобяващи изящни вази. Евтините наргилета са ниски и с една тръба. Изработват се от по-евтини и не толкова качествени материали.

Ако алуминият запази първоначалния си вид поне известно време, след постоянен контакт с вода, тогава неизвестната сплав рискува напълно да се съсипе, само след няколко употреби на наргилето. Следователно в този случай ниската цена изобщо не се оправдава. Тогава е по-добре е да инвестирате в по-издръжлив модел.

Материалът на маркуча е направен по същия начин и представлява кожен маркуч с пружина вътре. Нека обясним защо това е лошо. Кожата има нужда от силно изплакване. При вътрешната пружина обаче няма да е лесно. Честото миене ще доведе, тя да ръждяса, което само ще влоши вкуса на пушенето. Ето, защо производителите на наргилета препоръчват възможно най-малко да се мият кожените маркучи от евтини наргилета. Съвременните и скъпи модели са снабдени със силиконов маркуч за наргиле, често с покритие Soft Touch. Силиконът не се страхува от вода и може да се мие при всяка употреба.

Материалът на тръбата  трябва да е неръждаема стомана, мед или месинг. Позволени са и други видове метали, но тези три се оказват най-качествени и най-популярни. Има и отлични опции от сплав на метали. Такива, нямат нищо общо със сплавите на евтините наргилета. Те включва неръждаема стомана, смесена с месинг и други метали. Този материал не води до образуване на ръжда, гниене и няма да навреди на основната част от наргилето, поради надеждността на материала.

Височината на евтино наргиле, като правило е 25-30 см. Това ни казва, че димът не може да се охлади правилно, така че получаваме топъл, не много приятен дим. Височината на наргилето трябва да е между 50 и 70 см. Високото наргиле също няма да е евтино, дори само защото се използва повече материал за производството му. Може би тази точка е основната при отговора на въпроса: „Каква е разликата между малко и голямо наргиле?“

Цялостната чашка на евтино наргиле е изработена от керамика и е с твърде малък обем, което няма да ни позволи да получим достатъчно дим при пушене. Освен това керамичните чашки не са известни с доброто си разпределение на топлината, което означава, че самият тютюн (вкус за наргиле) ще изгори много пъти по-бързо, отколкото в глинен съд.

Този момент е особено забележим при евтините китайски наргилета. Това се дължи на прекалено тесния диаметър на маркуча и тръбата, което прави всяко всмукване и може да е особено трудно за начинаещите пушачи на наргиле. Дискомфортът по време на пушене няма да се забележи само от човек, който не знае, какво е добро наргиле.

Разликата между различните наргилетата

В началото споменахме, че невинаги високата цена е гаранция за качество. Тук е мястото да отбележим, че ако похарчите повече, също няма да имате гаранция, че няма да попаднете на дефектен продукт. Бъдете внимателни, когато купувате. Не купувайте от непознати магазини в интернет.

Какво наргиле да вземем тогава?

Вече има голям набор добри наргилета от неръждаема стомана на пазара. Днес много производители създават продукти с високо качество и издръжливост.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook