img

Как се мият чиниите в Германия – в началото и аз не повярвах, но е истина!

/
/
/
502 Views

Какво трябва да знаете за германците? Повечето от тях са педантични, имат добре определен план и безупречен ред в къщата. В тази част на Европа всичко е планирано до най-малкия детайл: от времето за хранене до сортирането на боклука. 

И това изобщо не е стереотип! Въпреки това ще бъдете много изненадани, когато разберете  как се мият чинии в Германия.

Нека започнем с факта, че съдовете не се мият на ръка почти никъде: съдомиялни машини има в повечето къщи и дори общежития. Но ако съдомиялната е счупена или изобщо липсва по някаква причина, можете да станете свидетели на интересен феномен.

Как немците мият чинии?

чинии в съдомиялна

Преди да се изненадаме, нека си спомним как е обичайно при нас: всяка чиния и вилица се търкат със сапун отделно и след това се изплакват отделно. Понякога дори няколко пъти! И дори вече чисти, но сухи съдове, отново изплакваме преди употреба – ей така, за всеки случай. Всичко се дължи на факта, че сме чували за опасностите от миялните препарати и се опитваме да сведем до минимум тяхното навлизане в храната.

По неофициални данни средностатистическият човек изяжда около чаша течен препарат за чинии на година. Много, нали? Доста често домакинските химикали са склонни да се натрупват в тялото. И също така да му повлияят негативно.

миене на чинии

Ефектът от препаратите за миене на чинии
  • намаляват имунитета
  • нарушават функцията на храносмилателния тракт
  • провокират алергични реакции
  • добавки като повърхностноактивни вещества разрушават бъбречната тъкан
  • на първо място страда кожата на ръцете – представете си какво причинява сапунът на тялото отвътре

Затова сме свикнали да изплакваме всичко старателно. В Германия обаче ситуацията е напълно противоположна. Германците, при липса на съдомиялна машина, пълнят мивката с вода и добавят препарат към нея. След това всички съдове се измиват в тази сапунена вода. И после какво?

сапунена вода чинии

След това оставят чиниите, чашите и вилиците направо от мивката да изсъхнат върху кърпа. Или подсушават съдовете. Жителите на Германия коментират този подход към почистването по следния начин: върху чиниите остава много малко сапун, а прекомерната употреба на вода е пагубна за нашата планета. Освен това не е евтино.

Германците са много щателни по отношение на опазването на околната среда, така че се опитват да използват ресурсите икономично. Малко вероятно е обаче подобен подход да се нарече полезен за здравето. А вие какво мислите?

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook