img

Как работи компютърът, разказват от Ардес България

/
/
/
183 Views

Много голяма част от населението по една или друга причина ни се налага да боравим с настолните компютри, защото те са вече неразделна част от съвременния начин на живот.

Много малко обаче са запознати с принципа им на работа и как точно функционират. Е, нашите експерти от Ардес в следващите редове ще се опитат да хвърлят малко повече светлина в това направление.

Какъв е принципът на работа на компютрите

Представляват универсална конфигурация, състояща се от различни компоненти, всеки от които има определени функции, образувайки цялостна хардуерна система. Тя може да извършва различни логически и изчислителни операции, като възможностите за промяна на поредиците от тези операции прави достъпно изчисляването на практически всяка задача. Подобни задачи обикновено се свеждат до обработката на въведени цифрови данни, които в окончателния си вид са приведени в използваема форма.

Това обаче звучи доста сложно и вероятно неразбираемо за много хората, така че на тяхна помощ идва операционната система (софтуера). Тя е посредника между човека и персоналния компютър (PC). Нейното предназначение е да осигури от една страна лесен и разбираем за хората интерфейс, а от друга да комуникира с хардуера, обработвайки нужните команди и правейки ги разбираеми за системата. Инсталирайки допълнителен софтуер, ние всъщност добавяме функционалността, която ни е нужна за изпълнение.

Кои са задължителните им базови компоненти

Всеки компютър има свои технически характеристики, които се определят от бързината на хардуерната конфигурация и нейната мощност. Тя обикновено се състои от няколко основни базови компонента, като:
централен процесор (CPU) – “сърцето” на електронноизчислителната машина и предназначението му е да декодира постъпващите от софтуерната част инструкции и да ги изпълнява;
оперативна памет (RAM) – тя е временна или първична и в нея се съхраняват различни данни, използвани от CPU за неговата работа;
постоянна памет (HDD/SSD) – потребителското пространство за дългосрочното съхраняване на различните масиви от данни (файлове);
видео карта – своеобразен мини компютър, чието единствено и основно предназначение е обработката на графичните изчислителни процеси.

Как отделните части влияят на производителността им

Отделните компоненти на компютъра комуникират помежду си и тази комуникация има определена скорост за предаване на данните. В същото време, мощността или производителността на системата зависи и от възможностите на самите части. Така например, ако RAM е твърде малко, системата започва да ползва пространство от хард диска (HDD/SSD), наричано виртуална памет, но тя е осезаемо по-бавна от RAM, което неминуемо се отразява върху цялостната производителност на системата.

На какъв търговец можете да се доверите

Добър вариант е при покупката на компютър да се доверите на специализиран онлайн магазин за техника, като този на Ardes.bg например, защото осигурява разнообразие, гаранция за качество, безплатна професионална консултация и бързи доставки.

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook