img

Как да свалим високото кръвно без лекарства?

/
/
/
949 Views

Близо една четвърт от населението в напреднала възраст страда от високото кръвно налягане. Този проблем е често и причина за сериозни здравословни усложнения. Не случайно има всевъзможни медикаменти за регулиране на кръвното налягане. Ако все пак не искате да посягате към хапове, имаме добра новина. Може да изпробвате няколко естествени начина да го държите в нормални граници.

Излишните килограми
Една от основните предпоставки за повишено кръвно налягане са излишните килограми . За определяне на здравословното тегло се използва т.нар. индекс на телесната маса (ИТМ), базиран на съотношението между ръста и теглото. При хора със стойности на ИТМ над 30 е налице два пъти по-голяма опасност от развитие на хипертония. Оптималният ИТМ е 25, стойности над него са предупредителен сигнал, който не бива да бъде подценяван.

Движение
Проучванията показват, че при ежедневно движение за около половин час горната граница на кръвното налягане спада с около осем пункта а долната – с около шест. Редовните физически упражнения влияят добре на сърцето, като му помагат да изпомпва повече кръв с по-малко усилия. Дали ще ходите пеша на работа, или ще паркирате колата по-далеч от офиса – решението е ваше.

Чаят
Трябва да се отбележи, че не всеки чай е подходящ. Например черният чай съдържа съставки които по-скоро могат да повишат кръвното налягане. Но иначе чаят от хибискус може ефективно да ви помогне срещу хипертонията. Нови изследвания показват, че по три чаши такъв чай в продължение на шест седмици спомагат за понижаване на долната граница с около 6 пункта – ефект, за който традиционната медицина разчита на медикаменти и хапчета.

Солта
Средната употреба на сол у нас е около три пъти по-висока от здравословната граница. Солта съдържа натрий, който е противопоказен за хора, предразположени към хипертония. Трябва да знаете, че основен източник на сол в менюто ви са и всякакви промишлено преработени и консервирани продукти. Затова, четете внимателно етикетите на опаковките и се старайте по възможност да избирате такива, за които е отбелязано, че са с намалено съдържание на натрий. Разбира се, най-добре е да ограничите такива храни до минимум.

Консумирайте калий
Този химичен елемент може да бъде определен като „противоотрова” на натрия. Той регулира по естествен начин сърдечния ритъм и кръвното налягане. При едно изследване наблюдавали пациенти, страдащи от хипертония. Те били разделени на две групи. Едната от тях консумирала нормална храна, а порциите на останалите били специално дообогатени с калий. След една година било отбелязано чувствително подобрение в стойностите на кръвното налягане при цели 81 % от групата пациенти, консумирали повече калий.

Дишайте правилно
Бавното, спокойно дишане е изключително полезно за организма. Неслучайно медитациите при йогата се съсредоточават именно върху техниките на поемане и издишане на въздух. Правилното дишане не само понижава нивата на хормоните на стреса в кръвта, но и ограничава производството на ензима ренин, който е един от виновниците за повишеното артериално налягане. Отделяйте поне по 5 минути на ден за дихателни упражнения – сутрин след събуждане и вечер преди лягане. Поемайте дълбоко и бавно въздух, така че да го усетите как изпълва белите ви дробове докрай. След това издишайте бавно, като се стараете да не мислите за нищо и да се освободите от лошите мисли и излишното напрежение.

Червено цвекло
Британски учени са провели проучване и са открили, че пациенти с повишено кръвно налягане, които пият по около четвърт литър сок от цвекло дневно, се радват на добри резултати в борбата с хипертонията. Стойностите й спадат още през следващите 24 часа след изпиването на посоченото количество сок. Причината за това е, че червеното цвекло е пълно с полезни витамини и минерали. По тази причина то е незаменим помощник на организма и при понижен имунитет.

Кофеинът
Кофеинът стеснява кръвоносните съдове, като по този начин директно спомага за повишаване на кръвното налягане. 500 мг. кофеин повишават стойностите на кръвното налягане средно с около 4 пункта, като ако сте го поели сутрин ефектът трае почти през целия ден, а ако сте си изпили кафето по-късно – стойностите ще са леко завишени и през нощта.

Хранителни добавки
Коензим Q10, който се продава и в аптеките, спомага за понижаване и нормализиране на кръвното налягане. Той ускорява обмяната на веществата в организма и зарежда клетките с допълнителна енергия.

Музика
Според експеримент, в който участвали 28 пациенти с повишено артериално налягане станало ясно, че тиха, успокояваща музика по половин час на ден помага за намаляването на кръвното налягане. Тази част от участниците, която била на музикална терапия само след една седмица понижила кръвното си налягане средно с около 3 пункта, а след месец – с малко повече от 4.

Източник: zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook