img

Как да познаем, че инфарктът идва: Важни симптоми

/
/
/
1286 Views

Един от най-известните симптоми на сърдечен удар е болка в гърдите, припомня trg.  

Въпреки това не е тайна, че тя може да бъде и признак на друго, по-малко сериозно заболяване, като киселини в стомаха или лошо храносмилане. Според професор Саймън Редууд, кардиолог в болницата в Лондон Бридж, има няколко начина да се различи болката в гърдите, причинена от сърдечен удар, и болката, причинена от друго неразположение.

„Основният симптом е болката в гърдите, която обикновено се намира в центъра на гръдния кош. Но може да се разпространи и в челюстта, ръцете или гърба. Обикновено такава болка предизвиква усещане за притискане, сякаш някой седи на гърдите ти. В допълнение, по време на инфаркт, изпотяването се увеличава, има гадене, понякога се появяват повръщане и задух”, казва той.

„В някои случаи обаче може да възникне само задух и може да няма други ясни симптоми, особено при пациенти с диабет“, добавя ученият.

Според Редууд мъжете са по-склонни да прекарат инфаркт от жените. Основните причини за инфаркта са диабет, високо кръвно налягане, пушене, липса на физическа активност, затлъстяване и висок холестерол.

Кардиологът подчертава, че в момента има два основни начина за намаляване на риска от сърдечен удар: отказване от тютюнопушенето и здравословно хранене. „Намалете животинските мазнини в диетата си, особено червеното месо – пилето ще го замести, но изхвърляйте кожата му и спрете млечните продукти (мляко, масло, сирене, яйца) и увеличете количеството плодове, влакна и зеленчуци“, обяснява професорът.

Източник: Ретро

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook