img

Извънредни решения на МС за украинските бежанци, изтребителите, зърното, олиото и спекулата

/
/
/
736 Views

Говорителката на правителството Лена Бориславова обяви какви решения бяха взети на днешното заседание на Министерски съвет.

„Всеки украински гражданин със статут у нас може да получава по 40 лева на ден“, каза началникът на кабинета на властта.

Тя заяви, че за срок от 3 месеца, ще се дава помощ на дошлите и регистрирани като бежанци украинци. „С тази мярка ще бъде подпомогнат и българския туристически сектор“, изтъкна Бориславова.

„Основен акцент беше и обсъждане на мерките за енергийната криза, която се очаква да продължи. Бяха обсъдени мерките с осигуряването на зърно на територията на страната, за да се осигури българинът да има хляб на своята маса. Бяха обсъдени и цените на олиото, които в последния ден-два има рязко нарастване, ще бъдат взети съответните мерки“, продължи тя.

„Откакто е започвала енергийната криза, имаме ежедневен контакт с „Лукойл“. Беше направен опит да се създаде спекула“, коментира Бориславова.

„България няма да изпраща изтребители към Украйна“, отговори още тя.

До 31 март украинските граждани, които са у нас, трябва да се регистрират като бежанци, за да могат да ползват помощта, посочи финансовият министър Асен Василев. Към момента още не е ясно колко точно ще струва на бюджета тази помощ.

В България към момента има около 3 млн. тона пшеница, около 300 000 от тях са в резерва. 1 млн. 100 хиляди тона взе решение днес МС да се закупят допълнително“, посочи още Василев.

Той допълни, че парите за закупуването вече са отпуснати на земеделското министерство. Има отпуснати пари за слънчоглед и за царевица, каза още той. Целта е да се подсигурят не само хлебните продукти, но и фуражите за земеделието. Общата сума, която ще бъде използвана за закупуването им, е 1,1 млрд. лева.

Той посочи, че няма забрана за износ на продуктите, но ще се проверяват стриктно документите.

Всичко, което се случва в момента и с олиото, и със слънчогледа и с пшеницата е изкуствена спекула, заяви още той. Същото заяви и икономическият министър Корнелия Нинова, която каза, че производствената цена на литър олио е 2 лева и продажбата му на 5 лева е спекула.

Производителите на олио задържат количества, в очакване да го изнесат на по-високи цени или в очакване на повишение на цените. Няма да позволим малцина да станат милионери за няколко дни и нощи на гърба на българските граждани, заяви Нинова. Ще бъде сезирана КЗК, за да се извършат проверки.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook