img

Излезе класацията на най-богатите държави в света – вижте кои са в ТОП 10!

/
/
/
995 Views

Повечето от над 200 държави по света генерират милиарди, дори трилиони приходи всяка година.

Кои обаче са най-богатите страни в света? Отговорът на този въпрос ни дава изследване на Международния валутен фонд (МВФ) от октомври 2017 г., базирано на БВП по паритет на покупателната способност на глава от населението. Да, сред топ 10 наистина не попада САЩ. Най-голямата икономика в света е класирана на 12-а позиция в подреждането с 59 500 долара БВП на глава от населението. Пред нея се нарежда Сан Марино, а след нея от 13-а до 15-а позиция са още Саудитска Арабия, Холандия и Исландия.

Вижте топ 10 на най-богатите държави в света:

10. Хонконг (61 020 долара)

Днес населението на Хонконг е малко над 7 млн. души. Въпреки че ръстът на БВП на глава от населението се забавя през 2016 г., тя не изпада от челната десетка. Отливът на туристи главно от Китай, както и понижението в търговията са основните причини за това. Все пак от МВФ прогнозират, че за 2017 г. Хонконг ще възобнови добрите си ръстове от предходните години, като в основата на това ще са по-високите потребителски разходи.

9. Швейцария (61 360 долара)

Малко страни по света и централни банки ще успеят да се възстановят, след като загубят 52 млрд. долара. Да, точно на толкова се равняват загубите на централната банка на Швейцария през 2015 г., след като страната се отказа от обвързаността на франка с еврото. Ръстът на швейцарската икономика през 2016 г. е от 1.5%, сочат данните на МВФ.

8. Обединени арабски емирства (ОАЕ, 68 250 долара)

Икономиката на страната зависи почти изцяло от цените на петрола. Износът на петрол при настоящите ниски цени понижи ръста през 2016 г., според МВФ. Страната обаче се очаква да отчете по-добра настояща година, като в основата ще е именно частта от икономиката, независеща от суровините.

7. Кувейт (69 670 долара)

Населението на тази малка, но богата държава е само 4 млн. души. Икономиката на Кувейт, както и при ОАЕ, е движена основно от петрола. По-ниските цени, съчетани с по-нисък добив са в основната причина за липсата на ръст през 2016 г. И отново, очаква се ръст при тази част от икономиката, която не зависи от цените на петрола, а от инвестициите в страната.

6. Норвегия (70 590 долара)

Скандинавската държава разполага с население от само 5 млн. души, но остава само на крачка от петте най-богати държави в света. Ниските цени на петрола са оказали влияние дори и на икономиката на Норвегия, сочат данни на МВФ. Страната записа най-нисък ръст на БВП от 2008-2009 г. насам, въпреки че успя драстично да намали безработицата си.

5. Ирландия (72 630 долара)

Строителният бум, инвестициите и ръстът в потребителските разходи доведоха до сериозно увеличение на БВП на страната през 2016 г. Именно това донесе на Ирландия и петата позиция в една от най-престижните класации в света.

4. Бруней (76 740 долара)

Населението на Бруней е само 400 хил. души, докато икономиката на тази малка, но богата държава е почти изцяло зависеща от доходите от продажбата на петрол и природен газ (около 90%, ако се доверяваме на последните данни от 2014 г.). Въпреки, че за 2016 г. БВП на Бруней отчита спад, страната се оредстави по-добре от прогнозираното от МВФ.

3. Сингапур (90 530 долара)

Сингапур запазва мястото си в топ 3 на най-богатите държави в света. Все пак от МВФ констатират, че ръста на икономиката е ограничен, тъй като тя зависи почти изцяло от експорта си. По последни данни, БВП на страата за първото тримесечие на 2017 г. отчита ръст от 2.7 на сто, а за второто тримесечие се наблюдава ръст от 2.9 на сто. Данните за третото тримесечие, което ще е най-силното до момента, се очакват на 23 ноември.

2. Люксембург (109 190 долара)

Само две държави в света могат да се похвалят с БВП на глава от населението от над 100 000 долара. Втората позиция се заема от Люксембург, която макар и с население от 600 хил. души е най-богатата държава в Европа.

1. Катар

(124 930 долара) Малката държава, която разполага с население от едва 2.27 млн. души, се нарежда на челна позиция сред най-богатите страни в света. Данни на МВФ сочат, че и през настоящата година БВП на Катар ще продължи да нараства.

 

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook