img

Изчисляват пенсиите по нова методика от 1 януари

/
/
/
511 Views

От 1 януари 2019 г. пенсиите за възраст и стаж ще се изчисляват по нов начин, съобщи Мария Колева, началник-сектор „Отпускане на пенсии“ в НОИ – Пловдив. Досега се избираше доход от 3 години преди 1997 г. и целият доход след 1997-а. От 1 януари 2019 г. като доход в сметката се включват всички заплатите от 1 януари 2000 г. до момента, в който лицето е работило.

Новият начин за изчисляване кара бъдещите пенсионери да се чудят кога е по-добре да подадат документите си в НОИ – до края на тази година или след 1 януари догодина. За да решат дилемата, хората масово изчислявали евентуалната си пенсия по двата варианта на калкулатора, публикуван на интернет страницата на НОИ http://www.nssi.bg. Това обаче също не дава пълна и точна картина.

„Ще настъпи и друга промяна – обяснява Мария Колева. – Досега доходът се смяташе за календарна година, а от 1 януари ще се взима предвид помесечно. Цифрите за всеки месец ще се наслагва в методиката. За наша радост, имаме много добри IT специалисти, които технически ще ни помогнат, защото, да се изчисли ръчно една пенсия, ще отнеме много време.“ Докато не влезе в сила новият закон обаче, на сайта на НОИ не може да бъде публикувана новата методика за изчисление.

Когато правим избора, трябва вземем предвид и друг факт. “Хората смятат пенсията към определена дата кой вариант е по-добър за тях. Но за изчисляване размера на пенсията ни трябва средномесечният доход за страната за една календарна година назад преди датата на отпускане. Този доход се обявява от Националния статистически институт и идва при нас с 2 месеца закъснение. На 11 декември получихме този за октомври, което означава, че до тази дата ние не можехме да изчислим реална пенсия по заявленията, подадени след 1 октомври. Всяка година пенсионното законодателство подлежи на реформиране и всяка година от 1 януари ние сме с нови указания“, допълва г-жа Колева.
Марица

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook