img

Историята на порцелана

/
/
/
305 Views

История на бялото злато – порцелана

Въведен в Европа през XIV век, китайския порцелан се разглежда като обект на голяма рядкост и лукс. Примерите, появили се в Европа през ХV и ХVІ век, често са монтирани в позлатено сребро, което подчертава тяхната ценност и ги трансформира в изцяло различни предмети.

Историята на порцеланаВ началото на XVI век – след като Португалия установява търговски пътища до Далечния изток и започва търговия с Азия – китайските грънчари произвеждат предмети специално за износ на Запад, а порцеланите започнат да пристигат във все по-голямо количество. Необичайно ранен пример за износ на порцелан са украсените кралски кани в Португалия.

Порцеланите били само малка част от търговията – товарите били пълни с чай, коприна, картини, лакове, метало обработени стоки и слонова кост. Порцеланите често се съхраняват на най-ниското ниво на корабите, както за осигуряване на баласт, така и защото са непроницаеми за вода, за разлика от още по-скъпия чай, съхраняван по-нагоре.

С увеличаването на износната търговия нараства и търсенето от Европа на познати, утилитарни форми. Европейските форми като халби, кани, чаши и свещници са били непознати в Китай, така че били изпратени модели на китайските керамични майстори, за да бъдат копирани. Първоначално сребърните съдове вероятно са служили като първоизточник за много от формите, които са били възпроизведени от порцелан, сега се смята, че на китайските грънчари са предоставени дървени модели.

До края на седемнадесети век порцеланът, украсен само със син пигмент, боядисан под ръба, доминира в износната търговия. Популярността на полихромната емайлирана украса, изглежда е резултат от нарастващия интерес към порцелана, украсен с гербове. При първият съд от порцелан с изрисуван герб оцветен само в кобалтово синьо  изключително затруднява изобразяването на четлив герб. Полихромните емайли позволявали детайлни и точни гербове, а търговията с такъв порцелан ставала определящ аспект на китайския порцелан за износ през осемнадесети век. Любопитното е, че оцелява само един цялостен дизайн на съдове от порцелан с изрисувани гербове, направен за Leake Okeover на Англия през 1740г.

С появата на фабрики за порцелан в Европа в началото на осемнадесети век, търсенето на китайски порцелан за износ започва да намалява и през втората половина на века търговията е в сериозен спад. Новите географски пазари обаче съживяват експортната порцеланова промишленост. След новооткритата независимост на нацията през 1784 г. Америка официално влиза в търговия с Китай. В съответствие с европейската търговия, американските агенти в Китай експедирали специални поръчки за клиенти.

Необичайно пълен оцелял сет от порцелан е този, създаден за Самюел Чейс, който може да го е поръчал по повод брака си през 1784 г.

Интересни факти за порцеланаПерсонализираните порцелани често проявяват пламенен патриотизъм в своите изображения на различни американски теми и мотиви, включително американския орел, предците на страната – особено Джордж Вашингтон и Обществото на Синсинати. Последното е обект на забележителна перфорация около 1786–90; неговата рисувана украса, изпълнена с изключителни детайли, се състои от копие на гравиран сертификат, издаден от Обществото на Синсинати на Ебенезер Стивънс, генерал-майор, командващ артилерията в Ню Йорк.

Към края на деветнадесети век китайските експортни порцелани, особено синьо-белите изделия остават в историята. Погледнати с носталгия, те стават емблематични за колониалната епоха . През последните десетилетия на века китайските експортни порцелани все по-често се събират от ценителите, което е индикация за нов антикварен интерес към миналото на Америка.

Днес порцелановите изделия са тънки, водонепропускливи, обикновено бели, звънки при чукане и полупрозрачни в тънък слой. Суровината за производството им се състои от каолин, пластична глина, кварц и фелдшпат. Фаянсовите изделия също се изработват от глина, но са по-плътни и дребно порести. Отличават се от порцелановите по наличието на повече пори и по-голяма водопоглъщаемост.

Търговията с порцелан в днешно време е високо развита и посудата от този ценен материал е все още широко предпочитана. Ето и някои от най-големите производители на порцелан, които можете да откриете и в България.

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook