img

Испанската прокуратура: Къщата в Барселона е купена с недекларирани пари на бившия премиер Борисов!

/
/
/
993 Views

Сигналът за „къщата в Барселона“ е верен. Испанската прокуратура смята, че 5-те милиона евро, с които имението е било закупено от българи, са свързани „с недекларирани средства, собственост на висши служители на българското правителство, (включително с министър-председателя Бойко Борисов)“.

Има доказателства, че в случая „БарселонаГейт“ са изпрани над 5 млн. евро. Това се разбира от заключенията на испанската прокуратура, изпратени на ДАНС в края на януари.

„Има доказателства за множество корпоративни транзакции, които са окачествено като международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро“, се казва в документа, който изтече в медиите.

Справката на иберийската прокуратура до ДАНС се състои от 21 страници. Тя се позовава на жалбата, въз основа на която е започнало разследването в Испания. Цитирани са и медийни публикации от Испания и България, но в крайна сметка е посочено, че според властите в Испания „подадената в жалбата информация е вярна“.

„Според открити източници, информация за които се съдържа в жалбата, се прави заключението, че средствата са недекларирани и собственост на висши служители на българското правителство – най-вероятно на министър-председателя Бойко Борисов“, пише още в материалите, пратени от Испания на ДАНС по линия на Интерпол. Към тях са приложени и снимки на Борисов в Испания в компанията на лица от схемата за пране на пари.

Предварителните заключения в доклада на испанците са, че са направени две важни инвестиции в имоти в Испания на обща стойност над 5 млн. евро.

Смята се, че средствата са влезли в страната, прикрити зад различни икономически операции, като за тази цел са използвани фирмите Numin Invest SL и Ema BGS SL. Търговските транзакции, с които собственика се е опитал да изчисти мръсните пари са най-различни – от увеличение на капитала, през придобиване на луксозни имоти и автомобили, до принос към капитала от партньори.

Преди 2 години един от водещите испански вестници – „Ел Периодико“ излезе с три страници разследване, в което се твърдеше, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът на България по това време Бойко Борисов има отношение към „международна схема за пране на пари“, през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми „Numin Invest SL“ и „Ema BGS SL“, които са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева.

Вестникът се позовава на разследване на испанската полиция, започнало по сигнал на неправителствената организация БОЕЦ и продължило близо година. Полицаи от звеното за икономически престъпления са следили и снимали къщата, в която според сигнала живее Йовчева, както и магазина, който фирмата й наемаше.

Пею Благов, Skandalno.net

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook