img

Институциите: В ръцете на всяко дете в България стои опасна играчка, която може да доведе до ЛЕТАЛЕН КРАЙ!

/
/
/
806 Views

Общо 75% от спинърите се оказаха опасни, посочват до момента данните от проверките за опасна концентрация на живак и олово в играчките. Проверките са на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, които започнаха миналата седмица. От понеделник започват проверки и на слънчевите очила. Мирослав Йотов, директор на Дирекция „Надзор на пазара“, уточни в интервю за „Преди всички“ по рограма Хоризонт :

Всички тези продукти, които са опасни, ще бъдат забранени за продажба у нас след излизането на резултатите от пробите. Агенцията продължава с проверките през лятото. Завърши проверката на детските люлки и раменните пояси като помощно средство за плуване – ситуацията не е цветуща, каза Йотов и допълни:

Над 75% от проверените спинъри само за три дни се оказаха, че са несъответстващи продукти, поради което се наложи да вземем и проби, които вече са изпратени в лаборатории и те се изпитват. Нашата цел е да предотвратим опасни продукти на пазара, които могат да причинят и фатален изход при игра с тях. Това, което ни накара да направим проверка, са спрените преди един месец на митницата над 50 хиляди бройки. Ние координирахме нашите действия с останалите страни ­ членки и в петък се появи първата информация на колегите от Люксембург за наистина опасни спинъри, които са публикувани в системата за бърз обмен на информация.

Около 50% от раменните пояси са без съответните предупреждения и инструкции на български език. Следващата ни тема са слънчевите очила. Добре е потребителите да отидат в която и да е оптика, в която има такава апаратура, да си направят една бърза проверка, която е безплатна, за филтъра и за покритието.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook