img

Инфекционист: Всички мерки, които се предприемат, са с цел да се покаже, че нещо се прави

/
/
/
154 Views

Мерките за намаляване на карантината от 14 на 10 дни дойде със закъснение. Говоря и за опита на колегите зад граница. След 7-мия ден отделянето на вируса в носоглътката е много малко. Затова се намаляват дните. Няма как маски да предпазват напълно от заразяване. Абсурдно е да се носят маски на открито.

Това заяви инфекционистът д-р Трифон Вълков в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Цялото лекарско съсловие е наясно обаче, че маски няма как да ни предпазят напълно“, подчерта той. „Логиката в това не е медицинска. Това е опитът на здравната система да ограничи разпространението на заболяването“.

„Тази практика се оказа непечеливша във времето. Маската става негодна в момента, в който я поставим“, подчерта д-р Трифон Вълков.

Хирургичните маски до 1 час могат да се носят и трябва да бъдат сменени. Голяма част от хората носят тези маски по няколко месеца. Когато говорим за коронавируса, маската и за една минута не може да ви предпази. Тя е непригодна към такъв тип инфекции.

По думите му вирусът е циркулирал вече в Европа. „Вирусът все още се адаптира. Той няма интерес да убие гостоприемника си“

„Това, което наблюдавахме в края на месец март и началото на април, първите хора, които вкараха вируса в страната, бяха мигранти и те бяха първите пациенти в болниците. Те имаха тежки кашлици, които продължаваха със седмици. Това със самоизолирането трябва да се спазва от хора, които са проявили симптоми“, коментира д-р Вълков.

„Не трябва да се доверяваме на 100% на PCR тестовете. Те се използват, защото нямаме нещо по-добро. Хората, даващи положителни тестове, но без клинични симптоми, не означава, че са заразни. Тестовете при тях отчитат разпад на вируса“, обясни инфекционистът.

Той посъветва хората да следят собствените си симптоми. „Ако сме контактували с болен от COVID-19, но не проявяваме симптоми, не е задължително да си правим тест“, заяви той.

Това със самоизолизаренот е добре да бъде спазвано от хора със симптоми. Не може да имаме доверие на ПСР теста на 100 процента. Има тънки моменти по време на диагностиката, които могат да опорочат пробата. Положителният тест не означава, че тези хора са заразни. Те са добре. Разбира се, че тези хора не трябва да си стоят вкъщи. ПСР-а хваща и вируси в разпад.Според д-р Вълков по-вероятно е да се заразим от човек, проявяващ симптоми, отколкото от болен без симптоми. Всички мерки, които се предприемат са с цел да се покаже, че нещо се прави.

Източник: О Новини

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook