img

Имам пломба от 4 клас, която и до днес е мръднала. Днес съм на 48 г., зъболекарят почина, пломбата остана

/
/
/
1486 Views

Спомняте ли си онези моменти, в които ни водеха на групички за преглед в зъболекарските кабинети?

Това безспорно бяха едни от най-ужасяващите мигове в нашия иначе безгрижен детски живот. Налагаше ни се да изтърпим цялата плеада за Чук и Пук, за това колко е вредно да се ядат бонбони и колко са полезни млякото и зеленчуците… След това идваше и най-страшното – една лоша леличка вадеше едни още по-лоши инструменти и ужасът започваше…

Във всяко училище и по голямо предприятие имаше лекар и зъболекар, профилактичните прегледи бяха пълни и постоянни.

На пук на многото негативни изказвания за здравеопазването в НРБ, ще кажа:

На 48 години съм. Имам пломба от 4 клас, която до ден днешен не е мръднала. Зъболекаря почина, пломбата остана. Не съм се разболявала така, както сега. Имаше 2-3 вида сиропи за кашлица и толкова. Но бяха ефективни и напълно достъпни.

Сега за мой късмет имам страхотна лична лекарка, която лекува децата ми без проблем.

Не изписва скъпи лекарства. Общо взето имаме късмет. Но като цяло много други доктори не са така. Има 20 вида лекарства за 1 нещо и то с голяма разлика в цената. В миналото, каквото и да си говорим, хората са яли здравословни храни или поне не толкова вредни. Сега не знаем какво ядем и с какво е обработена храната.

Да не говорим, че ни тровят умишлено, за да си продават лекарствата.

Валерия Кръстева / Соцбг

Коментирай чрез Фейсбук
Имам пломба от 4 клас, която и до днес е мръднала. Днес съм на 48 г., зъболекарят почина, пломбата остана
5 (100%) 1 vote[s]

1 Коментари

  1. Трябва да ви кажа, че майка ми вече има само няколко зъба, но най-здравият й зъб наистина е с една корона, която са й направили в съвсем млади години, около 30 годишна е била, а сега е на 77. Този зъболекар имал прякор Факира, и наистина тази корона и до днес си стои. Зъбът е останал по-дълъг от другите, вероятно защото те се изхабяват, а короната не. За нея беше закачено чейнето, което после тя загуби и сега е само с горното и не иска друго, защото й е неудобно.
    Но короната макар и вече пооголена от венеца, който се отдръпва като няма около нея други зъби, не помръдва. Моите пломби и корони от дете и по-късно падаха по няколко пъти, а сега скъпата ми нова корона на предния зъб се откърти като стиснах върха на вилицата, обаче само една люспичка се отлюспи и си стои цяла. Чудя се, след 20 години на нейната възраст, дали ще ми стоят короните, които си наслагах на повечето предни зъби, за да са здрави и красиви, възможно е, времето ще покаже…

Публикувай коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!