img

Иглолистни насаждения от хиляди хектари погнати от голяма напаст! Десетки хиляди кубици ще се изсекат!

/
/
/
931 Views

Голяма напаст е налазила териториите на ДГС-Омуртаг в последните няколко месеца. Иглолистни насаждения интензивно съхнат – 150.12 ха гори са обхванати.

23 175 кубика от увредената дървесина са ивентаризирани, нареден е и добив на 19 190 кубика от нея. На територията на Североизточно държавно предприятие общо инвентаризирани са 45 505 кубика увредена дървесина, предава ТърговищеБГ

Причините за съхненето на иглолистни насаждения са много – мястото е нетипично за боровата култура, част от дърветата бяха пречупени лятото по време на буря. Това прави горите по-малко устойчиви. Корояди се възползваха от това и нападнаха дърветата, заедно с други насекоми и вредители. Наблюдават се и гъбични заболявания. Короядите правят по 2-3 поколения на година и, ако проблемът не се овладее, може да стане страшно.

Решено е да се направи санитарна сеч, с която да се ограничи развитието. При 104,14 ха ще има гола сеч, тъй като са засегнати над 80% от дърветата. Трябва да се случи до март 2018 година. На мястото на тези дървета ще се залеси с дъбови фиданки.

Работи се и по създаването на мониторингова система, която да установява нападенията на корояди по иглолистни насаждения.

иглолистни насаждения с корояди

През пролетта ще се заложат феромонови уловки, които да улавят корояди. За всяка женска, която е хваната, популацията намалява с 16 000 насекоми.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook