img

Иде люта зима: Нов циклон удря Балканите, носи аномалии и сняг за капак

/
/
/
609 Views

Зимата се завръща в сряда, но преди това ще има леко затопляне особено в неделя и отчасти в понеделник – това показват средносрочните синоптични модели, съобщава „Дарик“.

Много мощен антициклон оказва влияние на времето над Балканите, заради който в петък, събота и неделя в сутрешните часове в Софийското поле и на други места в низините ще бъде облачно и мъгливо. През уикенда в следобедните часове се очаква слънце и повишаващи се дневни температури, като в неделя те може да достигнат над 10 градуса, в Южните райони – 10-13 градуса.

В понеделник също ще бъде със сравнително високи дневни температури, но и ще започнат валежи от Югозапад, които ще обхванат цялата страна. Очаква се валежите в понеделник и вторник да с прекъсвания и да продължат до сряда – четвъртък. Нов средиземноморски циклон ще приближи Балканите в неделя срещу понеделник и ще окаже влияние на времето над страната. Ще нахлува по-топъл въздух във височина и затова валежите ще бъдат първоначално от дъжд.

От понеделник над страната ще бъде мрачно, облачно, дъждовно, като на места ще има по-сериозни превалявания.

Във вторник срещу сряда от север – северозапад – североизток ще започне да нахлува студен въздух и валежите в Северна България и по високите полета бързо ще преминат в сняг. Там ще бъде типична зима – на Север от Стара Планина първоначално, по високите западни полета, включително София, Североизточна България.

Валежите ще бъдат от сняг в сряда и вероятно ще се образува нов снежна покривка. Температурите в сряда-четвъртък ще са около и малко над 0 градуса, и на юг от Стара планина е възможно да завали сняг. В сряда-четвъртък ще вали главно над южните райони, като в Родопите се очаква да натрупа значителна снежна покривка.
Блиц

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook