img

И друг наш боксьор умира на ринга за 500 долара

/
/
/
460 Views

Смъртта на боксьора Борис Станчов потресе българския спорт. 21-годишният софиянец издъхна в болница в Шкодра, след като припадна на ринга в четвъртия рунд на мача си срещу Ардит Муря, припомня ТРГ

В Албания твърдят, че нашият е получил сърдечен удар, но семейството му се съмнява в убийство. Последният такъв трагичен случай с български професионален боксьор е от преди близо 25 години, когато Цветан Тодоров умира на ринга в швейцарския град Санкт Гален. За хонорар от мижавите 500 долара този боец си отива без време, оставяйки вдовица с две малки деца.

На 6 ноември 1994 г. идва ред за втория мач от програмата от боксовата галавечер в Санкт Гален, който изправя един срещу друг българина Цветан Тодоров и швейцареца Марко Пикиарело.

Според реферът на мача Даниел Жилерон нищо не е предполагало този трагичен завършек на битката. „Двубоят вървеше съвсем нормално, без тежки удари, а стотината зрители в залата дори малко скучаеха”, разказва арбитърът Жилерон, който свири мача срещу хонорар от 70 швейцарски франка.

Точно преди гонгът да удари за края на третия рунд, Тодоров изведнъж се строполява на ринга (на снимката).

Лекарят се опитва да го свести, като му бие цели седем инжекции, но напразно. 28-годишният боксьор от град Кубрат е откаран в болницата, където умира четири дни по-късно, без изобщо да дойде в съзнание.

Това пък е първият смъртен случай в швейцарския бокс чак от далечната 1914 г. насам. По-късно се разбира, че във фаталната вечер Цветан Тодоров се е биел за сумата от 500 долара, което в България по онова време се равнява на шест средни месечни заплати. Аутопсията показва, че смъртта е причинена от кръвен съсирек в мозъка на боксьора.

„В това състояние е бил достатъчен само един шамар, за да го убие”, коментират от болницата и добавят, че е нямало как Тодоров да бъде спасен. И тук обаче има нещо нередно. При задължителните медицински изследвания, извършени десетина дни преди двубоя, всичко със състезателя е било наред. Мистерията остава и до днес…

Съпругата на починалия боксьор Ирина хуква на пожар в Санкт Гален, но само за да види как съпругът й умира. Не се намират и 5000 долара, нужни за транспортиране на тялото в България. В крайна сметка го кремират, а две деца на 5 и 7 години остават сираци.

Лупа

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook