img

Грешката в измерване на кръвното налягане, която правят почти всички

/
/
/
456 Views

Диагнозата „високо кръвно налягане“ не винаги означава, че пациентът спешно се нуждае от постоянен прием на лекарства, за да го свали. 

Често това е само сигнал за промяна в начина на живот („раздяла“ с излишни килограми, преминаване към правилно хранене, отказване от лоши навици), научи trg.

Но наистина е важно пациентите да се съобразяват с такава диагноза. Факт е, че високото кръвно налягане увеличава риска от редица здравословни проблеми, включително сърдечен удар, инсулт, хронична сърдечна недостатъчност и бъбречни заболявания.

Според статистиката всеки пети пациент с високо кръвно дори не знае, че има такъв проблем. Поради тази причина е важно да се провежда навременна диагностика и постоянно да се измерва този показател. От внезапни инфаркти и инсулти днес умират не само старите хора, но и мъже „в разцвета на силите си“ и дори децата.

Според авторите на скорошно проучване напоследък се появяват все повече доказателства за ползите от мониторинга на кръвното налягане у дома. Лекарите могат да подобрят грижите за пациенти с високо кръвно налягане, ако разчитат повече на показателите на кръвно налягане, измерено в домашни условия, отколкото в болницата.

Много експерти смятат, че така нареченият синдром на бялата престилка може да причини несъответствия в резултатите на кръвното налягане. Всъщност терминът се отнася до повишаване на налягането по време на неговото измерване.

Прави впечатление, че при много хора това се проявява в рязък скок на показатели само от вида на човек в бели дрехи.

„Много хора се изнервят, когато видят лекар или медицинска сестра, и кръвното им налягане се покачва“, казва Кевин Хванг от медицинско училище UTHealth McGovern.

Междувременно, когато лекарите видят повишени показатели, могат да предпишат неправилно лечение. В действителност истинското състояние на пациента може да не е толкова критично, колкото изглежда в лекарския кабинет.

Авторите на изследването съобщават, че от 10 до 50 процента от пациентите с високо кръвно налягане, наблюдавани в лекарския кабинет, имат напълно нормални показатели у дома. Поради тази причина лекарите трябва да потвърдят диагнозата и постоянно да следят напредъка на лечението в домашни условия.

Обърнете внимание, че днес има много видове начини за измерване на налягане в дома, някои от които изпращат резултати директно към лекаря.

Освен това учените посочват и други предимства на измерването на кръвното налягане у дома: по този начин лекарите могат да получат повече допълнителна информация за анализ, а пациентът намалява необходимостта от редовно посещение в болницата.

Има обаче един съществен минус: пациентите могат да злоупотребяват с домашните устройства и да предоставят неточна информация на лекарите.

zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook