img

Google ще доставя интернет в Африка чрез летящи балони

/
/
/
658 Views

Прокарването на бърз интернет в селските райони на Африка е огромно предизвикателство, главно поради липсата на всякаква инфраструктура. Много компании се опитват да намерят решение на този проблем, като съществуват различни концепции – от използването на дронове до впрягането на мрежа от сателити. Loon, дъщерна компания нa Alphabet – собственикът на Google, твърди, че е намерила решението.

Става дума за флотилия от балони.Компанията си партнира с Telkom Kenya Ltd. за изграждането на мрежа от летящи балони с цел свързването на хората в източната африканска страна с интернет. Проектът ще стартира през следващата година, предава Bloomberg.

Печалбата на Google от цялата тази работа ще бъде под формата на нов пазар за рекламни послания, както и за всички web услуги, които предлага американската корпорация. От друга страна, милионите хора, намиращи се на юг от пустинята Сахара, ще могат най-накрая да имат достъп до бърз интернет.

Кенийският проект на Loon е базиран на технология, използвана за временно свързване на хората в Пуерто Рико, след като ураганът Мария удари острова през миналата година, причинявайки огромни щети на инфраструктурата.

В Кения проектът ще започне с около дузина балони, които ще бъдат достатъчни за покриването на приблизително 10% от страната, давайки отправна точка да се прецени колко точно балона ще са нужни за пълно покритие.Loon вече са започнали работата по инсталирането на наземни станции в Найроби и град Накуру, откъдето ще се излъчва сигнал към балоните, пише profit.bg.

Източник: www.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook