img

Голям скандал: Георги Гергов аут от БСП, прегърнал ГЕРБ

/
/
/
234 Views

Милионерът Георги Гергов май ще бъде изритан от БСП, научи trg.

Разколът в партията е толкова голям, че социалистите дори качиха гневно писмо срещу пловдивския олигарх с обвинение, че е прегърнал ГЕРБ.

Повод за драмата е интервю, което бизнесменът-политик даде пред Би Ти Ви по-рано тази седмица, с което нахвали правителството и разкритикува ръководството на собствената си партия.

Затова и от днес вече сериозно се заговори и за изключването му от Столетницата.

Интервюто на Георги Гергов било гарнирано и с писмо, което той изпратил до Националния съвет на БСП, както и до председателите на областните съвети на партията.

Самият Гергов все още е председател на областната структура в Пловдив. В писмото си той се е подписал именно в това си качество.

В „кървавото писмо” Гергов пише до съпартийците си, че отказът на ГЕРБ да влязат в парламента е бил високо вдигната топка за опозицията.

“И ние трябваше да не си губим времето в общи приказки, а да дадем пет предложения, но те да са реални. Реални предложения, в условията, в които се намираме. Които да са полезни за обикновения човек – да дават реална помощ за доходите, работата, децата. И да отговорят на тревогите на обикновения български гражданин”, пише Георги Гергов.

Той критикува и лидера на БСП Корнелия Нинова: „Нинова твърди, че хората излезли по Великден защото нямали вяра в институциите… Парламента също е институция, но изглежда хората и на него не вярват. Особено, когато и те нарушават правилата. В извънредно положение правилата трябва да важат за всички, независимо на каква позиция е човек. Дали вярва или не. Защото от нарушаване на правилата държавата е в това състояние”, сече Гергов.

Не закъсня и отговорът на БСП.

На сайта на партията се появи остра реплика, озаглавена „Социалисти от Пловдив и страната: Гергов е в колаборация с ГЕРБ. Получава дарове за предателството си” с подзаглавие „Искаме изключването му от БСП и сезираме Контролната комисия”.

Ето пълния текст без редакторска намеса:

В Националния съвет на БСП продължават да пристигат писма на социалисти от цялата страна, изразяващи възмущение към поведението и медийните участия на Георги Гергов. В позициите твърдо е изразена подкрепа за последователното поведение на БСП по време на кризата и активната работа на народните представители от ПГ „БСП за България” и председателя на партията Корнелия Нинова.

След декларацията на народните представители от Пловдив, днес срещу действията на Гергов, който не за първи път се поставя в услуга на ГЕРБ и остро напада БСП, застанаха над 65 социалисти, членуващи в градската организация на БСП-Пловдив, сред тях са и членове на Градския съвет на БСП- Пловдив и Националния съвет. В тяхната позиция се уточнява: ”Това е неговата поредна подкрепа на политиките на ГЕРБ и срещу БСП. За нас и много други социалисти и съмишленици такова поведение е провокативно и неприемливо. Ние не приемаме неговото отъждествяване с БСП. Той не е БСП. Затова предлагаме да бъде изключен от редовете на нашата партия”.

Отново от Пловдив, но членовете на дискусионен клуб „Лява автентичност” категорично настояват Общопартийната контролна комисия да се самосезира и да оцени цялостната дейност на председателя на Областния съвет на БСП – Пловдив Георги Гергов и да приложи съответните мерки. „Крайно време е контролните органи в нашата партия да се занимават с действията на сегашния председател на Областния съвет на БСП- Пловдив и оценят неговото вредно влияние върху общественото доверие към БСП в региона и страната. Той е в безпринципна колаборация с ГЕРБ, с оглед подсигуряване на лични интереси”, казват те.

Социалистите от Видин изразяват дълбоко възмущение и несъгласие с твърдения на Георги Гергов. В изпратената от тях позиция до Националния съвет на БСП се казва: „Не може да не се забележи синхронът в действията на господин Гергов и клеветническата кампания на ГЕРБ срещу БСП, нейния председател Корнелия Нинова и парламентарната група на БСП. Особено непочтено е, че зад герберските пропагандни клишета на господин Гергов се крият най-елементарни икономически интереси, свързани с даровете, които получава за предателството си! Остро и категорично се разграничаваме и осъждаме изявлението на г-н Гергов!” Писмото е подписано от проф. Радослав Гайдарски – член на НС и ИБ на БСП, народните представители Филип Попов и Цветан Топчиев и общинските председатели на БСП от шест общини в областта.

В позиция от Шумен се казва: „Една голяма част от българските граждани ще останат незасегнати от мерките на правителството, но силно засегнати от епидемията COVID-19. И ако другарят Гергов няма нужда от безлихвени кредити, защото си е ипотекирал имуществото, то на много от нашите сънародници ще се наложи да теглят кредит, за да си платят ток, вода, отопление, храна и др. Редица социални групи останаха извън обхвата на мерките – самоосигуряващите се лица, упражняващите свободни професии, микропредприятията с минимален или никакъв персонал. Те не разполагат с буфер, с който да поемат разходите си за няколко месеца без да имат приходи” – се казва в позицията.

Основна партийна организация „Център” – Стара Загора също изрази своето възмущение, че с такива изказвания от хора, заемащи високи позиции в БСП- като Г. Гергов, се толерира едноличното управление на Република България и се застрашава демократичното управление на държавата.

От ръководството на БСП в община Ботевград също изразяват несъгласие с Гергов, който пренебрегвайки кризата с нарастващата безработица, обедняването на хората, рисковете за дребния и среден бизнес, похвали мерките на правителството на ПП ГЕРБ, като същевременно обвини председателя на НС на БСП. „Считаме, че с тези си действия другарят Гергов демонстрира политическо лицемерие и целенасочено подронване авторитета на лидера на БСП Корнелия Нинова.” – се казва в позицията.

лупа

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook