img

Година след убийството на малтийската журналистка Дафне мистерията продължава

/
/
/
726 Views

Дафне разследваше политическата корупция. Тя разкри много случаи на престъпления с участието на правителствени служители. Тя доказа, че министър е притежавал компания в Панама, началникът на кабинета – също. Това каза нейната сестра Корин Велла пред БНР година след убийството на най-известната малтийска журналистка Дафне Галиция, която загина при бомбен атентат на 16 октомври 2017 г.

Дафне пишеше истории, базирани на информация от т.нар. Панамски документи, разказа сестра й. Разследваше банки, критикуваше практиката малтийски паспорти да бъдат продавани на заможни чужденци. Т.е. де факто продажбата на гражданство за целия ЕС.

Най-мащабните разследвания на Дафне Галиция са по следи, свързващи големи международни корпоративни интереси с политици в Малта. Откакто започна да се занимава с тези проблеми, ситуацията за нея стана опасна, а накрая беше и убита. Досега не знаем кой стои зад убийството, каза сестра й Корин.

По думите й единственото, което семейството знае, е че трима души са арестувани и бяха изправени пред съда. Но е абсолютно ясно, че те не са действали по своя воля. Те са били изпратени, за да извършат физическото покушение. Те биват третирани като заподозрени, те са тези, които са сложили бомбата, но не те са планирали престъплението, каза сестрата на взривената журналистка.

Според нея има пропуски в разследването. Тези пропуски са свързани с факта, че никой не разследва критично обстоятелствата около смъртта на Дафне. Има полицейско разследване, но заедно с прокуратурата те се фокусират върху личностната вина. Не се опитват в това разследване да установят дали животът на Дафне е можел да бъде спасен, дали е имало съучастие от органи на властта, дали е имало институционално пренебрежение.

„Също така не гледат към други журналисти, чиито живот би могъл да е в опасност поради същите причини, които доведоха до смъртта на Дафне, и не търсят начини да ги защитят“, категорична е сестра й Корин.

Пропуските в разследването могат да бъдат запълнени само с публично разследване, но премиерът отказва да назначи такова, допълни Корин.

След смъртта на Дафне Галиция разследванията ѝ стават част от платформата „Forbidden Stories“ („Забранени истории“), създадена от френският журналист Лоран Ришар. Тази платформа „пази“ историите на разследващи журналисти по рисковани случаи, като застраховка да не бъдат убити.

В същото време, международен екип от журналисти довършва започнатото от техен колега, ако той стане жертва на натиск, бъде арестуван или пък убит. Преди месец Лоран Ришар беше награден за европейски журналист на годината от „Pix Europa“.

Лоран Ришар заяви, че по време на тяхното разследване в Проекта „Дафне“, са открили, че ключови свидетели не са разпитвани от полицията. „Смятаме, че официалното разследване не върви в правилната посока.

Това е един от големите въпроси в проекта „Дафне“ – какво се случва с властите в Малта и имат ли истинско желание да открият и арестуват поръчителите на убийството“, каза Ришар.

Ние не сме тук, за да оказваме натиск на никого, нашата работа е да информираме хората, ние сме журналисти и смятаме, че обществото трябва да знае за всички проблеми, които Дафне разследваше, защото те са важни за всички европейски граждани. Това е безпрецедентна ситуация.

Точно затова смятам, че журналистите трябва да работим заедно, на международно ниво, и да убедим публиката си, че наистина работим за споделения интерес на обществото. И трябва да напомняме на хората, че журналисти губят живота си докато вършат работата си по критични истории, каза френският журналист.

„Разбира се, ние сме много притеснени от това, което се случва в Европа. Но такива посегателства над журналисти има в целия свят постоянно – във Филипините, Индонезия, навсякъде. В „Забранени истории“ („Forbidden Stories“) вярваме, че, ако работим заедно да завършим работата на убити журналисти, това ще изпрати силно послание към враговете на свободната журналистика: Дори да спрете вестителя, няма да спрете посланието“, каза Ришар.

Проектът „Забранени истории“ е започнат много преди убийството на Дафне Галиция. В него се разследват подобни случаи от целия свят – в Южна Америка, Африка. Проектът „Дафне“ е само един от много подобни.
Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook