img

Гладната Луканова зима влиза в историята за 10. клас

/
/
/
1571 Views

Периодът, известен като „гладната Луканова зима“, влиза в учебниците по история и цивилизация за 10. клас.

Това е една от промените, по които са работили техните автори и историци, след като просветният министър Красимир Вълчев върна помагалата за корекция след спорове около начина, по който е представен комунизмъ, научи ТРГ.

„По време на работните дискусии постигнахме консенсус да бъдат включени характерните за тоталитарния режим неща. Не е имало отпадане на теми, сменени са акцентите, други събития се представят по-ясно“, обяснява пред „Монитор“ доц. Даниел Вачков, който е сред участниците в работната група.

След корекциите по новите учебници десетокласниците ще научат за трите фалита на комунистическата икономика. Първият е през 1962-ра, когато е първият дългов фалит и държавата освобождава златния резерв. Гимназистите ще учат и за 1978-а, когато страната ни изпада в състояние да не може да посреща задълженията по външния дълг, а Тодор Живков е принуден лично да моли за помощ Леонид Брежнев.

Третият фалит на комунистическата икономика е през 1990-а, когато тогавашният премиер Андрей Луканов прекратява едностранно плащанията по външния дълг на България от близо 11 млрд. Така страната е докарана до банкрут.

retro

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook