img

ГЕРБ иска поне 5 години затвор за дрогирани шофьори

/
/
/
235 Views

Най-ниската възможна присъда за дрогирани шофьори да бъде 5 години в затвора, научи ТРГ.

 Такива промени в Наказателния кодекс искат да бъдат направени от ГЕРБ. Управляващите внесоха исканията си за промени в НК и Закона за движение по пътищата.

Вносители на законопроекта са Красимир Ципов, Десислава Атанасова и председателката на правната комисия Анна Александрова.

В мотивите си те изнасят статистика, според която 6000 водачи, седнали зад волана след употреба на наркотици, са получи 3-годишна присъда.

По-високи наказания и за шофиране в нетрезво състояние, предлагат от ГЕРБ. От 1 до 5 г., а не както сега от 1 до 3 г. затвор да грози всеки седнал зад волана с над 1,2 промила в кръвта.

Глобата от 200 до 1000 лв. пък да се увеличи на 500 до 1500 лв.

При шофиране с над 0,5 промила, след като вече е бил осъждан за шофиране с алкохол в кръвта, управляващите предлагат от 2 до 6 г. затвор и глоба от 1000 до 5000 лв.

Сега тези водачи могат да получат от 1 до 5 г. затвор и далеч по-ниска глоба – между 500 и 1500 лв. От управляващата партия предлагат по-тежки наказания не само за дрогираните и пияни шофьори, но и за тези предизвикали смърт по непредпазливост.

Когато шофьор е причинил смърт по непредпазливост наказанието да е не затвор от 2 до 6 г., а от 3 до 8 г.

В особено тежки случаи пък наказанието да не е от 3 до 10 г. затвор, а от 4 до 12 г., предлагат от ГЕРБ.

В мотивите си управляващите отбелязват плашеща тенденция в нарастването на броя на заловените шофьори употребили алкохол или наркотици. Например за 2017 г. МВР е регистрирало 2743 завителски материала, а за 2018 г. – 3271 заявителски материала. През 2019 г. са с 600 повече осъдените дрогирани шофьори спрямо 2017 г.

Внесените промени целят и превенция, посочват още управляващите в мотивите си, като съдът да може да постанови лечение от алкохолна или наркотична зависимост.

Искания за по-строги наказания за шофьори след употреба на алкохол и наркотици са внесени в деловодството на парламента и от ВМРО и „Воля“.

Само преди дни правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че и сега наказанията за пътно-транспортни произшествия след употреба на наркотици са свръхвисоки, но въпреки това ГЕРБ ще предложи тяхното увеличение.

До тези предложения се стигна след катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, а виновен за трагедията се оказа 22-годишен младеж употребил наркотици.

марица

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook