img

Ген. Шивиков: Имам чувството, че пак заставаме на грешната страна

/
/
/
376 Views

„В пъти руската военна мощ превъзхожда украинската. Няма място за съпоставяне.

Русия инвестира страшно много в развитието на съвременни военни технологии. Украйна разполага с морално и технологично остаряла военна техника, наследство от бившия Съветски съюз“, заяви в „България сутрин“ ген. Димитър Шивиков, бивш командир на 61-ва механизирана бригада.

Според него Владимир Путин и руският народ следват своя национален интерес. В случая защитавали своите етнически сънародници, които са преобладаващото население в целия Донбаски регион.

„Този конфликт беше създаден изкуствено преди 7-8 години. Настроиха се едни срещу други украинци и руснаци на територията на Украйна. Връщане назад няма. Конфликтът няма да се разрасне, ще бъде гарантирана сигурността на Донецка и Луганска област“, каза още ген. Шивиков пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че наблюдава как български политици и анализатори се надпреварват да защитават чужда кауза. По думите му България би следвало да бъде по-обрана в своя изказ и външни политики.

„Имам чувството, че пак заставаме на грешната страна. Правим се на по-големи ястреби дори от Америка. През 2003 г. Турция не разреши на САЩ да бъде използвана акваторията, територията и въздушното пространство на страната за нападателни действия срещу Ирак. Ето това е национално отговорно поведение“, посочи ген. Димитър Шивиково

„Русия има своето основание. Под давление на външни сили беше извършен държавен преврат в Украйна“, отбеляза той.

Гостът в студиото коментира, че българските заводи произвеждат оръжия и боеприпаси не само за нуждите на Българската армия. Те преследват своята печалба и продават на международния пазар.

„Няма информация, че нелегално е доставено на Украйна българско оръжие. Българската армия е със занижени способности, но в този ограничен ресурс тя достойно изпълнява ежедневните си задачи. В състояние е да допринесе значително за териториалната цялост на България“, обясни ген. Шивиков.

Източник: Пловдив 24

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook