img

Ето защо японските жени не пълнеят и не остаряват

/
/
/
2056 Views

Наскоро се появи книгата на Naomi Moriyama – “Японските жени не пълнеят и не стареят”, където може да се намерят доста интересни идеи:

Например Наоми отбелязва, че за последните 25 години японските жени са лидери по продължителност на живота, която е 86,4 години. Не само жените, но и мъжете в Япония са рекордьори в света по продължителността на живота, благодарение на начина си на хранене.

В книгата са описани някои тайни на японското дълголетие, където авторът описва кухнята на майка си, и така се появи възможност да се направи оценка на вековната японска система за хранене, която позволява на човек дълго време да запази жизнеността си.

И така – в кухнята на всяка японска домакиня винаги присъстват:

Риба
Водорасли и други морски растителни продукти
Зеленчуци
Соеви продукти
Ориз
Плодове
Зелен чай

В Япония винаги се яде прясно приготвена храна.

Традиционна храна е пържената риба, чаша ориз, варени зеленчуци, мисо супа, плодове за десерт и зелен чай.

Японците консумират почти 10 на сто от световния добив на риба, въпреки че те представляват около 2 процента от населението на света. По този начин в храната на японските жени присъства дневна доза Омега-3, което обяснява тяхното дълголетие. В допълнение в диетата влизат пет пъти повече кръстоцветни зеленчуци, отколкото обикновено консумираме ние. Основният акцент в японската кухня е на сезонните продукти и на свежест. На продуктите се посочва не датата на разфасовката, а времето. Така домакинята избира най-пресните продукти.

Японците ядат на малки порции, различни по състав ястия, от детството си се научават да ядат бавно, наслаждавайки се на всяка хапка. Съдовете за храна са три пъти по-малки от тези, които ние използваме.

Японската диета е ефективен начин за отслабване

Основните критерии при готвене. Какво казват японските жени:

Никога не сервирайте големи порции, използвайте изящни съдове
Никога не се запълвайте докрай чинията с ястие, оставяйте свободно пространство
Всеки вид продукт се поднася в отделна купа
Колкото по-малко съдове – толкова по-добре
Опитвайте се да се подчертаете естествената красота на продукта
Храна трябва да бъде украсена само леко
Свежестта на продуктите е най-важното нещо

Японската кухня е лека и бързо се приготвя. Повечето от ястията японките приготвят на печката, където в допълнение към традиционните методи използват специален тиган, който има формата на полусфера. Японските жени използват само висококачествени растителни масла и бульони от сезонни зеленчуци и билки. Японска храна не само леко и бързо засища, но и доставя истинско естетическо удоволствие.

Японците не ядат хляб, заменяйки го с ориз. Това е съществена разлика в хранителните навици на народите на Изтока и Запада. С ежедневната консумация на хляб от рафинирано брашно ние натоварваме организма си с високовъглехидратна “празна черупка”, което води до затлъстяване. Много по-разумно е да се замени хляба с кафяв или небелен ориз.

В Япония закуската най- главното нещо. Тя включва няколко разнообразни и здравословни ястия и повече прилича на нашия обяд. Съдете сами. Тя се състои от зелен чай; ориз на пара; супа мисо със зелен лук и тофу (мисо се прави от ферментирани соеви зърна, ориз, ечемик, пшеница или смес от тях с особен вид гъбички). Закуската включва листа и водорасли нори, омлет от яйца или риба. Въпреки че порциите са много малки, те покриват дневната човешка потребност от витамини и минерали.

Сладкиши и десерти японците не ядат често не много. Имат специален вид десерт, Wagashi, който се поднася със зелен чай. Той се състои от ориз, брашно, сладко бобово тесто, орехи, зеленчуци, желатин агар-агар, различни сушени плодове. За аромат се добавя цветен нектар и зелен чай.

Съществуват около 25 разновидности на Wagashi , олицетворяващи годишните времена. Японците казват: “Кажи ми какво Wagashi си ял и аз ще то кажа кое време на годината е .” Защото Wagashi не е само сладкиш, това е и Изкуство с главна буква.

Физическата активност, упражненията и спорта са неразделна част от живота на обикновените японци, които се стараят да ходят, да карат колело, да се катерят по стълби, и възможно най-малко да пътуват с кола. Преди повече от 40 години, един японски изследовател Йоширо Хатано разработи програма, наречена “10 000 крачки”, която на практика потвърждава, че тези, които минават по 10 хиляди крачки всеки ден, не страдат от заболявания, свързани с високо кръвно налягане, поддържат се елегантни и живеят по-дълго.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook