img

Ето в кое племе правят ножове от костите на бащите си

/
/
/
430 Views

Мъже на остров Нова Гвинея грижливо майсторели хладни оръжия от бедрени кости на бащите си или други уважавани членове на общността си, сочат резултатите от изследване.

С тях били нанасяни удари по ранен съперник, за да бъде умъртвен. Дълги и остри, въпросните ками имали фина изработка и били гравирани с абстрактни рисунки и изображения на фигури, съобщава АФП, цитирана от Дарик. Що се отнася до най-престижните оръжия, изработени от човешки кости, воинът можел да претендира, че притежава силата на мъжа, чиято кост е била използвана, отбелязват авторите на изследването.

Камите били използвани не само за прерязване на артериите на жертвата, но и за счупване на врата ѝ. Други ками, изработени от кости от птиците казуар, нямали толкова фина изработка. Според учените костите от казуари притежават същата якост като тази на човешките кости. „За да се избегне рискът изработените от човешки кости ками да се счупят по време на битка, им била придавана по-извита форма в сравнение с тази на камите от кости от казуари“, поясни Натаниъл Домини от колежа Дартмут в САЩ.

Резултатите от изследването са публикувани в Royal Society Open Science.

Източник: Blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook