img

Ето така вече трета година асмата на двора натежава от плод наесен (по 800 гр. на чепка)

/
/
/
2508 Views

Българинът от древността е свързан със земята и реколтата. Много от нас продължават да си гледат грозде на двора – честа гледка са надвисналите асми пред входа на панелката.

Сигурно сте се питали как да направите така, че гроздовете да са големи и натежали от плод. Днес от ТРГ ще ви разкрием тайната.

едро грозде

Факт е, че грижата за бъдещата реколта от грозде започва от есента.

Прекопайте почвата с обръщане на най-горния пласт. Преди прекопаването на 1 квадратен метър почва добавете 12-15 кг изгнила тор, 250 гр. суперфосфат и 150 гр. калиева сол.

След това през пролетта, през април, в подготвената зона направете вдлъбнатини на разстояние 1.5 – 1.7 м. и дълбочина около 55 см. След това с въртеливи движения разширете диаметъра на вдлъбнатините и изсипете вътре 1-1,5 литра разтвор на почва и хумус или стара оборска тор.

Когато течността се абсорбира, спуснете разсада в отверстията, докато опре твърда земя, а после леко го повдигнете, за да се разпределят добре корените. Засипете добре дупките, уплътнете почвата и направете могилка около разсада. Когато лозата прецъфти, с тел подсилете основата на плодните пръчки.

Влагата и хранителните вещества не напускат грозда, което допринася за бързото нарастване на плодовете – до 800 гр. на чепка!

Изпробвайте още тази година и споделете с нас резултатите!

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text