img

Ето колко пенсионери-богаташи има в България-Взимат повече от някои работещи!

/
/
/
926 Views

5 пъти повече са мъжете, които получават максимални пенсии. Към 2017 г. над 45 хил. българи са получавали тавана, докато жените в групата са едва 7980.

53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни добавки,

Най-много са богатите пенсионери в София- 19 хил., докато в Силистра те са едва 190, показва справката по области, цитирана от „24 часа“. Над 13 хиляди с максимална пенсия са били под пагон. Това са военни, полицаи и съдебни охранители. През 2016 г. те са били доста по-малко – 11 736. През тази година военните и полицаите ще се пенсионират на 53 г. и 2 месеца с 27 години стаж, от които 2/3 в системата, независимо от пола им.

С 1800 са се увеличили миньори, водолази, работници в тежката промишленост, които вземат тавана и са пенсионирани по чл. 69 б от Кодекса за социално осигурява. През 2017 г. те са били 8462-ма. Социалният министър Бисер Петков очаква част от навършващите тази година условията за пенсия лица да отложат пенсионирането си за 2019 г. Причината е, че през следващата година отпада таванът на новоотпуснатите пенсии.

За старите ограниченията ще продължат да важат, макар че също има промяна – там таванът ще се вдигне от 35 на 40% от максималния осигурителен доход, или 1040 лв. „Още повече че НОИ от четири години предлага услугата за прогнозно изчисляване на пенсиите. Така всеки може да изчисли бъдещия си размер и на база на това да направи преценка“, каза още Петков.

Пред депутатите от социалната комисия той обясни наскоро, че засега не се предвижда промяна в законодателството, която до премахне това ограничение и за старите пенсии. Дали обаче човек може да отложи пенсионирането си, докато падне таванът, зависи от шефа. Според Кодекса на труда работодателят има право да прекрати c пpeдизвecтиe тpyдoвия дoгoвop нa paбoтникa или cлyжитeля пpи пpидoбивaнe пpaвo нa пeнcия зa ocигypитeлeн cтaж и възpacт, но не е длъжен. Нямa пpaвo дa пpeкpaтявa тpyдoвия дoгoвop, кoгaтo paбoтникът или cлyжитeлят e пpидoбил пpaвo нa дpyг вид пeнcия като нacлeдcтвeнa, зa инвaлиднocт и дp.

Ако човек е работил в последните 10 години преди пенсиониране при един и същ работодател, има право на шест брутни заплати при спиране на работа. Ако служителят е във фирмата по-малко от десет години, ще вземе две заплати. На другия полюс на „богатите“ пенсионери са 612 437 българи, които през 2017 г. са вземали минималната пенсия. 97 637 души са излезли в пенсия през миналата година, като това е с 9442 по-малко от 2016 г. От тях лични пенсии са получили 83 541 души, или със 7,7% по-малко от предходната година, сочат данните на НОИ. Основната причина за по-малкия брой нови пенсионери е увеличението на изискуемия стаж и възраст. Всяка 3-а пенсия, отпусната през 2017 г., е за инвалидност. Общо 25 638 души са се възползвали от тази възможност, като са си извадили решение от ТЕЛК. Това е с 684 по-малко в сравнение с 2016 г.

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook