img

Ето какво ще бъде времето през целият месец май – разбивка по дни!

/
/
/
1075 Views

Слънчево и топло време ни очаква през празничния 24 май. Това показва прогнозата за времето за целия пролетен месец, който обикновено е най-дъждовният. Средните максимални температури за периода ще бъдат между 22 и 25 градуса, а средните минимални между 10 и 12 градуса. По-сухо е обикновено от началото на месеца до края на първото десетдневие, и от 16 до 19 май.

Това сочи прогнозата на Петър Янков дежурен синоптик на TВ-MET, цитиран от “Труд”.

Месецът ще започне със сравнително топло време и краткотрайни валежи, главно в Западна и в Южна България. Това ще продължи и около Гергьовден до 11 май, когато обаче от североизток ще проникне по-хладен въздух и температурите ще се понижат, достигайки 15-20 градуса. По-съществени валежи обаче се очакват през следващите дни, главно в западните и централни райони.

Предимно слънчево ще бъде времето през периода от 15 до 19 май и от 24 до 29 май, когато ще бъде и по-топло.

Май е най-дъждовният пролетен месец и страната често е под влияние на по-влажни океански въздушни маси, идващи от северозапад. При такива условия времето е неустойчиво – с развитие на мощна купеста облачност и краткотрайни дъждове, в следобедните часове често придружени от гръмотевици. Понякога падат интензивни валежи и градушки, причиняващи наводнения и щети върху земеделските култури. Понякога обаче, когато над страната се настани горещи сух континентален въздух, температурите могат да достигнат и 35 градуса.

Най-високите измерени температури през май за по-голямата част от страната са между 32 и 37 градуса. По-горещо е било в Бяла, Русенско: 40 градуса, в Берковица и Средец 39, в Ловеч, Търговище и Образцов чифлик 38. Най-ниските минимални са от минус 2-3 градуса, в Ихтиман минус 4, във Вършец, Велинград и Казанлък минус 3 градуса.

Дъждовете през май носят плодородие без край. Това гласи народната метеорология, която включва прогнози за времето, основани на традиционните познания и наблюдения.

Ако през този месец често се вдигат вихрушки или пък сутрините са студени, ще има суша. Ако на Гергьовден вали дъжд, лятото ще е сухо, а реколтата богата. Когато Гергьовден е мъгляв, добитъкът ще е болнав. Колкото дни преди Гергьовден прогърми, толкова парище струва житото.

Освен усещане за лято, през май можем да си припомним и за отминалата зима. След арктични нахлувания, температурите се понижават чувствително и по високите полета е възможно образуването на слани. Такива застудявания се случват много често в края на месец. През 1991 година между 24 и 27 май в планинските райони вали сняг, като новата бяла покривка по най-високите върхове надвишава 40-50 см.

И докато любителите на белите спортове прибират ски и щеки, то почитателите на слънцето и морето са все по-доволни. По Черноморието краткотрайните валежи и застудяванията не са толкова изразени, а морският бриз рядко позволява на температурите да достигнат 30 градуса.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook