img

Ето какво могат да направят 3 чаши кафе на ден за тялото ви

/
/
/
517 Views

Какво по-хубаво от това да започнете деня с чаша кафе?

Последните проучвания на Gallup показват, че 60% от възрастните пият средно по една чаша кафе на ден. Освен това една четвърт признават, че са пристрастени към ободряващата напитка, пише The Little Things.

Този брой любители на кафето не е изненадващ. Вярвате или не, кафето може да бъде полезно за вашето здраве!

Както с всичко обаче, с кафето също трябва да знаете кога да спрете и да не злоупотребявате с него. Но тези, които обичат кафето в „здравословни“ количества, наистина помагат на здравето си!

Ще се изненадате да разберете някои от необичайните ползи от употребата на кафе – добре, кой е помислил, че кафето помага в борбата с диабет тип 2 или дори с някои видове рак? Ето как стоят нещата в действителност.

кафе на зърна

5 болести, които се страхуват от кафето като от огън

1: Цироза на черния дроб.

Разбира се, не трябва да разглеждате кафето като средство за лечение на цироза на черния дроб. Не може да се очаква, че то ще предотврати алкохолно отравяне. Но може да има положителен ефект върху черния дроб и да предотврати или поне забави развитието на това ужасно заболяване.

Според CNN  „2 допълнителни чаши кафе на ден могат да намалят риска от цироза на черния дроб с 44 процента.“

Така че, ако се притеснявате за черния си дроб, тогава чаша кафе е това, което Вашият лекар ще Ви посъветва!

2: диабет тип 2.

Диабетът е сериозно заболяване, което трябва да се лекува с помощта на специалисти. Въпреки това, кафето може да бъде един от начините за предотвратяване на диабет тип 2.

„НЯКОИ ПРОУЧВАНИЯ ПОКАЗВАТ, ЧЕ ПИЕЩИТЕ КАФЕ – ОСОБЕНО ТЕЗИ, КОИТО ПИЯТ МНОГО КАФЕ – ИМАТ ПО-НИСЪК РИСК ОТ РАЗВИТИЕ НА ДИАБЕТ, ОТКОЛКОТО ДРУГИ ХОРА“, ПИШЕ WEBMD.

И докато се казва, че кофеинът е ключов елемент в борбата с диабета, изследванията показват, че не толкова кофеинът, а самото кафе има положителен ефект.

кафе с каймак

3: Сърдечно заболяване.

Ефектите на кофеина върху сърцето все още се проучват и винаги трябва да потърсите съвет от Вашия лекар, когато става въпрос за здравето на сърцето. Въпреки това, кафето може да бъде полезно за предотвратяване на смъртоносни сърдечни заболявания.

В продължение на много години хората с нарушения на сърдечния ритъм са съветвани да не пият кафе. Но се оказа, че тази напитка намалява честотата на предсърдно мъждене с 13%. Освен това хората, които пият кафе, са с 19% по-малка вероятност да получат сърдечен удар и с 30% по-малка вероятност да получат сърдечен удар, отколкото тези, които не пият кафе.

4: Рак

Въпреки че изследванията все още продължават, изследователи от Американския раков институт казват:

„ПРОУЧВАНИЯТА ПОКАЗВАТ, ЧЕ НЯКОИ ХРАНИ, КАТО КАФЕТО, МОГАТ ДА ПОМОГНАТ В БОРБАТА С РАКА.“

Очевидно кафето не може да се нарече „лекарство“. Въпреки това, тези, които пият кафе редовно, могат несъзнателно да предотвратят развитието на рак.

5: Болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер.

В допълнение към поддържането на нормална мозъчна функция, кафето може също да помогне за предотвратяване на болестта на Алцхаймер и за борба със симптомите на Паркинсон.

„НОВИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПОКАЗВАТ, ЧЕ ТРИ ЧАШИ КАФЕ НА ДЕН МОГАТ ДА ПРЕДОТВРАТЯТ БОЛЕСТТА НА АЛЦХАЙМЕР ПРИ ВЪЗРАСТНИ ХОРА, КОИТО СТРАДАТ ОТ ЗАГУБА НА ПАМЕТТА“, КАЗВА CBS NEWS.

Проучването също така предполага, че ежедневният прием на кофеин може да облекчи симптомите на болестта на Паркинсон при пациентите.

Тези изследвания могат да бъдат от голяма помощ на тези, които са изложени на риск от тези наследствени заболявания!

Смятате ли се за любител на кафето? Усетили ли сте невероятните му ползи? Споделете с нас в коментарите.

Споделете това знание с други любители на кафето!

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook