img

Ето какви са последствията от липсата на сън и как да ги избегнем

/
/
/
874 Views

С толкова много неща в графика винаги се лишаваме от нещо. И това нещо обикновено е сън. Или лягаме късно вечер или се ставаме рано, за да се справим с многото задачи. И естественият резултат, е че се чувстваме изтощени през цялото време. Нуждата от сън зависи от възрастта

На възраст от 18 до 64 години имаме нужда от между 7 и 9 часа сън на нощ. Над 65 – между 7 и 8. Бебетата до тримесечна възраст могат да спят между 14 и 17 часа в денонощието. Една-две годишните деца имат нужда от между 11 и 14 часа сън, децата между три и пет годинки –  от 10 до 13. От 9 до 11 часа сън са нужни на децата до 13 годишна възраст, а тинейджърите се нуждаят от между 8 и 10 часа.

Какво се случва, когато не спим достатъчно?

Разболяваме се. Имунната система е директно свързана със съня и липсата му прави по-трудно за организма да се бори със заразите.
Затрудняваме се да мислим логично и да реагираме бързо, което може да е опасно, особено в ситуации, които изискват бърза реакция – например зад волана.

Трупаме килограми – това се случва, ако спим по по-малко от 5 часа на нощ.

Здравето на кожата се влошава: бръчки, капиляри, акне, петна и като цяло, по-бързо остаряване.

Рискът от сърдечни заболявания и от рак нараства.

Сексуалното желание намалява. Ако спите по по-малко от 5 часа на ден в продължение на седмица, равнището на тестостерон спада с 15 процента.
Забравяме по-лесно. Когато спим, мозъкът ни сортира информация. Липсата на сън го лишава от време за това.

 

Какво можем да направим по въпроса?

Има един единствен начин: спете повече. Ако трябва да станете в 7 сутринта, легнете си в 11 вечерта.

Понякога обаче нещата са по-сложни. Лягате си навреме и сте доволни, след което не можете да мигнете до 4 сутринта. Или се будите в подобен час и повече не можете да заспите. Резултатът – още една тежка сутрин.

За да избегнете това, лягайте си и ставайте по едно и също време през цялата седмица, не пийте кафе следобед, движете се повече, вземете си топъл душ.

Източник: obekti.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook